Excite

ECB zorgt voor recordlaagte Europese rentes

  • © Getty Images
De Europese Centrale Bank heeft een opkoopprogramma aangekondigd. Dat heeft ertoe geleid dat de rentes op Europese tienjaarsobligaties ook vandaag weer verder dalen. Hiermee komen ze op de laagste stand die ooit gemeten is. De rente stond op vrijdagochtend rond 9:00 op 1,45 procent. Dat is het laagste punt sinds 1993, het jaar waarin persbureau Bloomberg begon met meten.

Ook de rente op de Spaanse tienjaarsopbligaties ging naar beneden, naar 0,5 procent. Ten tijde van de eurocrisis schoot de rente daarop juist ontzettend omhoog en kwam deze uit boven de 7 procent. Het rendement op Frans staatspapier is ook maar 0,5 procent. In Nederland geldt zelfs een rente van maar 0,4 procent op obligaties met een looptijd van tien jaar.

Overigens is Nederland nog niet eens de laagste uitschieter; dat is Duitsland. Daar komt de rente op tienjaarsobligaties uit op 0,37 procent. Zo goedkoop zijn ze nog nooit geweest. Het rendement hangt samen met de waarde van de staatsobligaties: des te hoger de waarde, des te lager de rente.

Na de bekendmaking van het opkoopprogramma daalde ook de euro aanzienlijk. Het plan is dat vanaf maart maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen en staatsobligaties wordt opgekocht bij banken in de eurozone en bij Europese instellingen. Zo moet de economie gestimuleerd worden en is het de bedoeling dat de lage inflatie gestuwd wordt. De ECB zal dit in ieder geval tot en met september 2016 doen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021