Excite

Wat zijn effecten?

Effecten is een term die je vaak hoort in het nieuws. Zeker in tijden van crisis of economisch slechte tijden, schijnt iedereen zich druk te maken om de effectenbeurs. Voor gewone mensen is het een abstract gebeuren, maar als jij de volgende keer indruk wil maken met je economische kennis, lees dan verder!

Wat is een effect?

Effecten zijn handelsbewijzen. Het zijn virtuele stukjes bedrijf, vermogen, winst of lening die op de beurs verkocht en aangekocht kunnen worden. Effecten is een meervoud, omdat het een verzamelnaam is van deze verschillende soorten verhandelbare rechten. Allemaal vertegenwoordigen ze een zekere financiële waarde.

Welke effecten bestaan er?

Effecten zijn geld waard. Op de beurs gaat het altijd om waarde van effecten. Je kunt je dus voorstellen dat dit alle vormen van financiële waarde kunnen zijn. Denk daarbij aan aandelen, claims, obligaties, opties, termijncontracten en stockdividenden.

Hoe zit het met de waarde van effecten?

Effecten hebben altijd een financiële waarde. Die waarde verandert naarmate men er meer of minder voor wil betalen. Als het goed gaat met een bedrijf, dan willen veel mensen wel een stukje van hun vermogen hebben. Het aandeel gaat dan omhoog, zolang de handelaars denken dat ze nog altijd meer dividend halen dan de investering die ze maken. Gaat het slecht met het bedrijf, dan daalt de waarde van de effecten. Omdat de handel in effecten heel vaak is gebaseerd op verwachtingen, zijn effectenhandelaars professionals die het gedrag van de beurs kennen als het ware hun eigen broekzak. Kennis over de verwachtingen komt van ervaring, de jaarcijfers van bedrijven en tussentijdse winstrapportages.

Effecten en het financiële klimaat

Hoewel de waarde van effecten te maken heeft met de waarde van het bedrijf, kun je aan de koers van de effectenbeurs ook afmeten of het goed of slechts gaat met de economie. Bij een goede economische trend, zullen handelaars meer risico nemen en bereid zijn om hoge bedragen neer te leggen voor effecten. In economisch mindere tijden gaat de handel op de beurs veel langzamer en kan soms zelfs stil vallen. De effectenhandelaars willen dan geen risico's nemen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021