Excite

Energierekening daalt in 2015 dankzij transport

  • © Getty Images
De energierekening voor huishoudens gaat in 2015 met ongeveer 25 euro omlaag. De overheid heeft namelijk besloten dat netbeheerders vanaf dan minder aan transport- en aansluitkosten in rekening mag brengen. In totaal betekent dit dat Nederlanders 260 miljoen euro minder hoeven te betalen.

Overigens hoeft dit voor netbeheerders niet direct een probleem te zijn. Regionale netbeheerders kunnen uitkomen met een lager bedrag omdat ze goedkoper en efficiënter zouden kunnen werken. Door de maatregel zijn alle consumenten goedkoper uit, niet alleen de consumenten die elk jaar weer overstappen om een aantal tientjes te besparen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM)besloot deze maatregel in te voeren omdat netbeheerders eigenlijk steeds minder geld nodig hebben om hun taken uit te voeren. Dankzij de lage rente zijn de kosten om te investeren ook veel lager. Dat betekent dat de inkomsten ook omlaag zouden moeten kunnen. De concrete besparing per huishouden hangt wel af van waar je woont; de transportkosten zijn namelijk regiogebonden.

Ook heeft de ACM ingegrepen bij de kostenberekening van netbeheerders. Volgens de ACM gaat dit lang niet altijd op de juiste manier en zijn er regelmatig kosten opgevoerd die helemaal niet klopten. Nu mogen ind e tarieven alleen kosten worden doorgevoerd die echt te maken hebben met taken zoals het transport en het aansluiten van klanten op het energienetwerk.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021