Excite

Energierekening gaat omlaag

Voor bedrijven en consumenten gaat de energierekening fors omlaag in de komende drie jaar. Dat komt omdat de transportkosten voor gas en elektriciteit omlaag gaan. Daardoor wordt in de aankomende jaren een besparing van 2,1 miljard euro gemaakt. Volgens een toezichthouder kunnen consumenten daarom een tariefverlaging van 4 tot 5 procent tegemoet zien. Dat komt neer op zeker een aantal tientjes per jaar. “De verlaging pakt aanzienlijk gunstiger uit dan eerder werd gedacht,” vertelt hij.

Verlaging energiekosten

De verlaging van de energiekosten is het gevolg van besluiten van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Deze partij beheert de maximumtarieven die de netbeheerders in rekening mogen brengen bij de consument, omdat er geen concurrentie is op de gas- en elektramarkt. De tarieven voor elektriciteit bij TenneT en regionale netbeheerders gaan in de periode 2014-2016 met 7 tot 8 procent omlaag. De netwerktarieven voor gas bij Gasunie en regionale netbeheerders dalen met 5 procent tot 6,5 procent.

Besparing

De ACM zei eerder op basis van voorlopige gegevens dat de besparing in ieder geval 500 miljoen euro zou bedragen. Maar het wordt dus vier keer zo veel. De belangrijkste oorzaak is de lage rente, waardoor netbeheerders goedkoop aan geld voor investeringen kunnen komen.

Investeren energienet

De koepelorganisatie Netbeheer Nederland had liever gezien dat het geld niet direct terug zou gaan naar de consument, en overweegt een beroep. “De inkomsten van netbeheerders gaan hierdoor omlaag en het maakt het lastiger om te investeren in het energienet,” zegt de woordvoerder Martijn Boelhouwer. Ook stelt hij vast dat over een paar jaar de tarieven mogelijk weer naar boven moeten worden bijgesteld. Bijvoorbeeld omdat de inschatting van de renteopbrengsten te positief is geweest. “De klant heeft volgens ons niets aan dergelijke schommelingen in de tarieven,” aldus Boelhouwer.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021