Excite

Equens: geen pingegevens verkopen

Pinverwerker Equens ziet er voorlopig vanaf om pingegevens van consumenten te verkopen aan bedrijven. Het zou voor bijvoorbeeld winkeliers een goede marketingtool zijn. Aanleiding voor het besluit om het plan af te schieten is "de maatschappelijke onrust" die is ontstaan. Equens benadrukt dat het om informatie zou gaan die niet tot individuele pinbetalers terug te leiden zou zijn.

Vertrouwen betalingsverkeer

Het plan van Equens kreeg eerder vandaag veel kritiek vanuit de samenleving. Zo zetten bezorgde consumenten meteen een petitie op en werd iedereen aangespoord tot het betalen met contant geld. Volgens de consumentenbond is het logisch dat consumenten zich roeren. "Het is slecht voor het vertrouwen in het betalingsverkeer, als het juridisch al mogelijk is. Het vertrouwen in het betalingsverkeer heeft al enorme klappen opgelopen, dit soort plannen helpen dan natuurlijk niet om dat te herstellen. Consumenten willen dit niet", reageerde een woordvoerster van de Consumentenbond. Ook D66 heeft bezwaar gemaakt tegen de plannen.

Pingegevens verkopen

Equens heeft aangegeven in de toekomst mogelijk wel pingegevens te willen verkopen, omdat het nou eenmaal veel geld oplevert. "Laten we wel wezen: er is een enorme behoefte aan dit soort data vanuit de markt", aldus een woordvoerder in het NOS Radio 1-journaal. Het bedrijf gaat nu opnieuw in gesprek met betrokken partijen om te kijken wat er mogelijk is en waar iedereen zich zich in kan vinden. Volgens een woordvoerder komen er alleen vervolgstappen als er alsnog een breed maatschappelijk draagvlak ontstaat.

Informatie voor winkeliers

Op een site waar Equens de dienst aanprijst, valt te lezen welke informatie winkeliers konden kopen. Het zou onder meer gaan over hoeveel geld klanten besteden bij een winkel, hoe vaak ze komen, in welke filialen ze komen, op welke afdelingen ze geld uitgeven en op welke dagen ze komen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021