Excite

Europeanen zetten iets meer geld opzij

  • © Getty Images
Huishoudens in de landen die onder de eurozone vallen hebben in de laatste maanden van 2014 iets meer geld opzij gezet. Bij gelijkblijvende investeringen hebben ze samen iets meer gespaard, zo blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat, die dinsdag gepubliceerd werden. In het vierde kwartaal van 2014 was de gemiddelde spaarquote in de eurolanden 13 procent. In het kwartaal daarvoor was het nog 12,8 procent.

De spaarquote is het percentage van het vrij besteedbare inkomen dat door een huishouden gespaard wordt. Dat bedrag is in de afgelopen tijd echter wel omlaag gegaan. In 2009 lag de spaarquote gemiddeld nog rond de 15 procent. Naast de spaarquote is er ook de investeringsquote. Dat is het percentage van het inkomen dat door huishoudens in de economie wordt gestoken, bijvoorbeeld door het renoveren of kopen van een woning. Dit bleef vast staan op 8,2 procent.

Eurostat houdt ook bij hoe het staat met de bedrijfsinvesteringen. In het vierde kwartaal bleven die op ongeveer hetzelfde niveau als in de drie kwartalen daarvoor, zo blijkt uit de cijfers. Voor bedrijven ligt de investeringsquote op 21,9 procent. Dit zijn investeringen in zaken als gebouwen en machines, afgezet tegen de toegevoegde waarde ervan.

Overigens zijn de cijfers van Eurostat algemeen en niet terug te leiden naar één specifiek euroland. Daarnaast zijn er nog geen gegevens over Litouwen opgenomen in het lijstje, omdat dat land pas sinds begin dit jaar een euroland is. Cijfers van de andere 18 landen in de eurozone zijn wel meegenomen in de berekeningen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021