Excite

Hoe houd je een financiële administratie bij?

Een financiële administratie bijhouden is niet het leukste werk van een bedrijf runnen. Daarom hebben veel mensen een accountant of boekhouder in dienst die de getallen voor de baas bijhoudt. Het kan gaan om de financiën van een persoon, een bedrijf of een (overheids)instelling. Daaronder valt bijvoorbeeld de debiteuren- en crediteuren administratie en de het maken van een jaarafrekening.

Waarom een financiële opleiding?

Een financiële administratie bijhouden kan ingewikkeld zijn. Denk aan grote bedrijven met ingewikkelde belastingaangiften en complexe inkomsten- en uitgavenpatronen, maar ook jaarrekeningen en winst- en verliesberekeningen. Speciaal daarvoor zijn er vele opleidingen die zich richten op specifieke financiële administraties. Sommige boekhouders kunnen ook beleid maken op basis van hun getallen.

Zelf boekhouden

Een boekhouding bijhouden van een klein bedrijf of van jezelf als je werkt als freelancer, is niet heel ingewikkeld. Sommigen mensen vinden het handig om een speciaal boekhoudprogramma te gebruiken. Daarin worden de inkomsten en uitgaven verwerkt en direct onder elkaar gezet. Bewaar altijd kopieën van belangrijke documenten en stempel ze met een datum. Sorteer de debetnota's en creditnota's in aparte mappen op alfabet en datum, zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden, mocht dat nodig zijn. Gebruik voor belasting een aparte map, zodat je jaaropgaven en andere belangrijke papieren niet verliest. Overzicht is één van de belangrijkste dingen in een financiële administratie.

Externe administratie

Als je een klein bedrijf hebt of je hebt een uitgebreide administratie, kan het handig zijn op je boekhouding uit handen te geven. Je huurt dan een boekhouders in of laat een accountancy bureau naar je papieren kijken. Loonadministratie, bijvoorbeeld, is iets dat vaak wordt gedaan door een extern kantoor.

Dubbel boekhouden

We kennen ze wel uit maffiafilms, de gelikte boekhouders die een zogenaamde dubbele boekhouding erop nahouden. Dat houdt simpelweg in dat er één boek wordt bijgehouden voor de fiscus of andere organisaties, en een geheime zogenaamde 'schaduwboekhouding' waarin de financiële administratie staat vermeld zoals hij echt is. De term 'dubbel boekhouden' komt ook voor, maar dit betekent enkel dat de debet- en creditpagina's in een kasboek tegenover elkaar staan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019