Excite

Kies voor fiscaal aantrekkelijk sparen

Sparen zit ons Nederlanders in het bloed. Maar de laatste tijd lijkt het wel steeds minder aantrekkelijk te worden: de spaarrente gaat naar beneden, veel banken bieden niet zoveel zekerheid meer en kosten lopen op. Dit is daarom hét moment om te kiezen voor fiscaal aantrekkelijk sparen. Gunstig voor nu én voor later.

Wat is fiscaal aantrekkelijk sparen?

Fiscaal aantrekkelijk sparen is er in verschillende vormen, maar al deze vormen hebben een gemeenschappelijke factor: ze werken met een uitgestelde betaling. Normaal gesproken, als je salaris krijgt, wordt daar een bepaald bedrag aan inkomstenbelasting op ingehouden.

Ben je zelfstandig ondernemer, dan moet je dat bedrag zelf afdragen. Het bedrag dat je volgens de Belastingdienst krijgt is bruto en wat je er uiteindelijk van op je rekening krijgt, is netto. Verdien je meer geld, dan betaal je in verhouding ook meer belasting. Verdien je minder, dan betaal je ook minder.

Pensioen

Waar wil je voor sparen? Misschien voor je pensioen. Als je dan kiest voor fiscaal aantrekkelijk sparen, dan zet je je spaargeld op een geblokkeerde bankrekening. Die bankrekening wordt pas toegankelijk op het moment dat je met pensioen bent. Soms mag je het hele bedrag dan opnemen, in andere gevallen wordt vanaf dat moment een maandelijkse uitkering verstrekt. Wat hier gebeurt, kun je kiezen.

Het belangrijkste is echter dat men er bij fiscaal aantrekkelijk sparen vanuit gaat, dat je terug bent gegaan in inkomen. Hierdoor kom je in een lager belastingtarief uit en betaal je dus ook minder inkomstenbelasting over je uitkering. Als je het bedrag op een gewone spaarrekening had gezet, dan was dit anders geweest.

Vermogensrendementheffing

In die gevallen had je namelijk al snel vermogensrendementheffing moeten betalen. Dit is 1,2 procent; soms tenminste de helft van wat je aan rente krijgt. Fiscaal aantrekkelijk sparen is helemaal gunstig als je dit via je werkgever doet, bijvoorbeeld met een soort spaarloonregeling. Dan wordt namelijk gewerkt met je brutoloon en hoef je niet te sparen van je nettoloon.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019