Excite

Hoe voorkom je fraude met je bankrekening?

Tegenwoordig hoor je het steeds vaker: criminelen die door middel van handige aanpassingen aan betaalautomaten en pinautomaten de bankgegevens van onschuldige pinners weten te achterhalen. Zonder dat je het merkt, kan je bankrekening volledig leeggepind worden. Ook andere vormen van fraude met je bankrekening worden steeds gangbaarder. Hoe kun je zelf bijdragen aan het voorkomen dat deze nieuwe vorm van criminaliteit?

Voorkom fraude met je bankrekening: veilig bankzaken doen

Een groot voordeel dat je als gebruiker hebt, is dat je vaak vrij gemakkelijk fraude met de bankrekening kunnen voorkomen. Gaat het om fraude met een pinautomaat, het zogenaamde 'skimmen,' dan zul je vaak je geld terugkrijgen van de bank. Helaas gaan hier wel een aantal werkdagen overheen, dus voorkomen is beter dan genezen.

Wat is skimmen?

Bij het skimmen plaatsen criminelen vaak een apparaatje op de pin- of betaalautomaat, waarmee ze bankgegevens van de kaart aflezen. Een cameraatje of andere afleesapparatuur registreert de pincode. Deze informatie wordt op een nieuwe pas gekopieerd waarmee de criminelen geld opnemen bij de bank. Om dit te voorkomen, kijk goed naar de pin- of betaalautomaat. Lijkt het alsof er iets aan de automaat is vastgemaakt wat er niet thuishoort? Banken maken het je vaak makkelijk door een foto op de automaat te plakken waarop te zien is hoe de automaat er uit hoort te zien. Zorg bovendien altijd dat je je pincode bedekt bij het intoetsen. Er kijkt niemand over je schouder mee, maar wellicht wel door middel van een camera in de automaat.

Veilig internetbankieren

Een steeds vaker gehoorde manier van fraude met bankrekeningen, ligt in handen van zogenaamde internetcriminelen. Zij versturen e-mails met daarin vermeld dat jij je bankgegevens op moet sturen naar een adres of in moet vullen op een speciale website. Vaak bevatten deze e-mails veel spelfouten waardoor ze al prijsgeven dat het nep is. Helaas vallen nog steeds veel mensen voor deze bedrieglijke manier van criminaliteit. Banken geven vaak op hun website informatie over hoe te voorkomen dat ook jij slachtoffer wordt van deze vorm van internetcriminaliteit.

Wees fraudeurs te slim af

Hoewel het slechts een vrij nieuwe manier van criminaliteit is, is fraude met je bankrekening een serieus risico. Het is daarom van groot belang je goed te laten informeren over de gevaren die jij als klant van een bank loopt. Jouw bank zal je precies kunnen vertellen waar het grootste gevaar dreigt. Is het internetbankieren? Of is het simpelweg gebruik van pin- en betaalautomaten. Denk niet dat het iets is wat jou niet zal overkomen, deze vorm van criminaliteit ligt altijd op de loer.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020