Excite

Wat kun je doen tegen fraude met internetbankieren?

Het is o zo gemakkelijk om je geldzaken te regelen via je je computer, laptop of zelfs Smartphone. Maar helaas is het voor criminelen vaak ook eenvoudig om je met jouw bankzaken te bemoeien. Gelukkig kun je maatregelen nemen om fraude met internetbankieren zoveel mogelijk te voorkomen. Hier zijn vast een paar tips.

De manieren voor fraude met internetbankieren

Fraude met internetbankieren is inmiddels een bekend begrip geworden. Veel banken worstelen met hun veiligheidssystemen om cybercriminelen geen kans te geven. Maar veel ellende kan voorkomen worden als bankrekeninghouders zelf de fraudeurs te slim af zijn.

Houd inlogcodes geheim

Een hele simpele maatregel is om nooit aan wie dan ook je inlogcodes af te geven. 'Logisch', denk je misschien. Maar criminelen die zich bezighouden met fraude met internetbankieren houden er slinkse methoden op na. Zo kun je bijvoorbeeld zogenaamd door de bank gebeld worden, waarbij men vraagt naar je inlogcodes. Trap daar niet in, want banken herhalen in hun voorlichting keer op keer dat hun medewerkers nooit om je codes vragen.

Het afpakken van je inlogcodes proberen cybercriminelen ook via e-mail. Je krijgt dan een zogenaamde e-mail van je bank, waarbij je op een link moet klikken. Doe je dat, dan kom je uit bij een website uit die op het inlogscherm van je bank lijkt. Wat er daarna gebeurt, kun je misschien al raden. Je logt in en de dief heeft je inlogcodes zonder dat je het in de gaten hebt. Ga dus nooit in op dergelijke e-mails en meld het direct aan je bank als je er een in je mailbox ontvangt.

Bescherm je computer tegen malware en virussen

Moeilijker wordt het wanneer cybercriminelen virussen gaan gebruiken. De kwaadaardige software kun je krijgen via een bijlage of link in je e-mail, of door het bezoeken van een onveilige website. Behalve om zelf op te letten waar je op klikt, is het belangrijk om een goede anti-virussoftware te hebben. Natuurlijk moet deze up-to-date zijn.

Fraude met internetbankieren vanuit je omgeving

Hoewel het misschien onaardig lijkt om een familielid, vriend, kennis of buurman je inlogcodes niet te geven als hij of zij daarom vraagt: doe het niet! Je bent aan niemand verplicht je inlogcodes toe te vertrouwen ook niet als iemand zegt je te willen helpen. Om fraude met internetbankieren te voorkomen, kun je bij eventuele problemen het beste zelf contact opnemen met je bank.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019