Excite

Geld lenen voor studenten: een risico?

Het is eenvoudig om geld te lenen voor studenten, maar we zitten in crisistijd. Een lening aangaan kan dus een risico zijn. Want wat als je geen baan vindt na je opleiding? De studielening zul je vroeg of laat toch terug moeten betalen.

DUO lening

Om te voorzien in je levensonderhoud, boodschappen huur, studieboeken en collegegeld, kun je via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een lening aangaan. Geld lenen voor studenten is daarmee relatief eenvoudig geregeld. De laatste jaren neemt het aantal studenten dat een lening aangaat daarom ook toe. Ook het bedrag dat maandelijks wordt geleend wordt ieder jaar hoger. En dat terwijl de baankansen voor afgestudeerden ieder jaar lijken te verschralen.

Aflossen

Net zoals bij iedereen, geldt ook bij geld lenen voor studenten dat er een schuld wordt opgebouwd. Het bedrag dat tijdens de studie wordt geleend, moet je na het afstuderen aflossen. De eerste betaling zal worden gevraagd binnen de eerste twee jaar na afstuderen. Tijdens de lening (dus zowel tijdens de studie als tijdens het afbetalen) neemt het bedrag toe door maandelijkse rente. Dit zul je blijven betalen zolang je lening nog niet is afgelost.

Voordelen studentenlening

Geld lenen voor studenten is dus makkelijk, maar zal toch net als iedere lening terugbetaald moeten worden. Ook betaal je rente, waardoor een studentenlening altijd meer kost dan het oplevert. Toch zijn er een aantal voordelen van een studentenlening, waardoor geld lenen voor studenten zo aantrekkelijk is.

  • • De lening is zonder BKR-registratie en heeft dus geen invloed op bijvoorbeeld de hoogte van een hypotheek.
  • • Een lening aanvragen kan iedereen: je wordt niet getoetst op je inkomen of uitgaven.
  • • Aflossen kan over een relatief lange periode, en is de hoogte van aflossing is afhankelijk van je inkomen.
  • • Met een lening hoef je tijdens je studie minder te werken, waardoor je bespaart op je studiekosten.

Lenen: een risico?

Alles op een rij: is geld lenen voor studenten een risico? Vaak wordt er te makkelijk gedacht over een studentenlening. Aanvragen is eenvoudig en terugbetalen hoeft pas na het afstuderen. Met dat vooruitzicht is de drempel om geld te lenen voor studenten erg laag. Aan de andere kant zal het bedrag tijdens de studie en na de studie blijven oplopen. Aflossen moet bovendien binnen twee jaar na het afstuderen. Heb je dan al een baan in het huidige klimaat? En moet je misschien je studentenkamer uit? Dit soort praktische zaken maken geld lenen in iedere situatie een risico, ook al is het een studentenlening.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021