Excite

Geld sparen is verstandig!

Nederlanders zijn van oorsprong een sparend volkje, maar de laatste tijd lijkt het erop dat die spaardermentaliteit een beetje ondergesneeuwd raakt. Jongeren beginnen steeds vroeger met lenen, omdat hun ouders dat tegenwoordig ook niet alleen meer doen voor hun huis. Toch is het veel verstandiger om geld te sparen én om daar al op jonge leeftijd mee te besparen.

Allereerst: heeft sparen echt zin? Het antwoord is een volmondig ja! Het is prettig om wat geld op de bank te hebben, zodat je onverwachte dingen op kunt vangen. Dat kan een kapotte vriezer zijn, maar het kan net zo goed een onverwachte vakantie zijn die je niet wilt missen. Je kunt je hiervoor ook in de schulden steken, maar dan kun je er op rekenen dat je minimaal de hoofdsom plus nog eens een keer de helft van de hoofdsom terug moet betalen. Lenen is namelijk erg duur. Bovendien ben je dan nog aan het betalen voor iets waar je eigenlijk allang van genoten hebt. Best zonde dus!

Sommige mensen denken dat sparen geen zin heeft, omdat het niet hard genoeg gaat, of omdat er toch steeds rekeningen binnen blijven komen. Ook dat is onzin. Stel dat je elke dag een euro spaart, dan heb je aan het einde van het jaar €365. Doe je dit je hele leven, dan heb je toch zo een paar duizend euro op de bank staan. En reken dan eens uit wat je kunt sparen als je écht je best zou doen: €400 of €500 of misschien wel €1000 per maand? Dan hoef jij echt niet meer te lenen voor die ene nieuwe auto of die toffe vakantie!

Afbeelding: Flickr account voobie

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021