Excite

Geld sparen: tips om wat opzij te zetten

Als je voor geld sparen wel tips kunt gebruiken, dan ben je niet de enige. Volgens het Nibud heeft 90% van de Nederlanders graag wat geld achter de hand, maar in heel veel gevallen lukt het niet om te sparen. Laat staan dat de geadviseerde buffer daadwerkelijk tot stand komt. Hoe jij dat wel voor elkaar krijgt, lees je hier.

1. Weet waarvoor je spaart

Van alle geld sparen tips is er één belangrijker dan alle andere: weet waarvoor je spaart. Of het nu een buffer is, een nieuwe auto, een mooie tafel of een aflossing op je hypotheek: een concreet doel motiveert en helpt je om steeds wat opzij te zetten.

2. Geef minder uit dan je binnen krijgt

Of, zoals de Amerikanen dat zo mooi zeggen: 'Live within your means'. Als je minder uitgeeft dan je binnen krijgt, houd je automatisch geld over. Dat geld kun je sparen.

3. Pay Yourself First

Sparen gaat makkelijker als je vooraf spaart, in plaats van achteraf. Dat wil zeggen: je kunt beter via internetbankieren invoeren dat de dag na je salarisstorting een bepaald bedrag naar je spaarrekening wordt overgemaakt, dan dat je aan het einde van de maand overmaakt wat over is. Dat is namelijk meestal niet zo veel. Als je eerst jezelf betaalt, zul je merken dat je je best doet om uit te komen met de rest.

4. Opnieuw gebruiken en repareren

Niet alles dat kapot is hoeft meteen vervangen te worden. Kijk ook eens of je iets kunt repareren of op een andere manier gebruiken. En daarnaast: heb je dat item wel écht nodig, moet het vervangen worden? Niets kopen bespaart je geld.

5. Automatisch sparen

Sparen gaat het snelst als je er niets voor doet. Zet elke dag, week of maand automatisch wat geld over naar een spaarrekening. Dit kunnen gerust kleine bedragen zijn, zoals 3 euro of 5 euro. Na verloop van tijd loopt je saldo flink op, terwijl je die kleine bedragen niet echt mist.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021