Excite

Geld sparen: een aantal onmisbare tips

Je hoort het overal om je heen: je moet geld sparen, niet uitgeven. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want als je altijd gewend bent het uit te geven, hoe maak je dan die omslag? Of wat als je lasten altijd zo hoog zijn, dat je geen ruimte hebt om te sparen?

Krijg inzicht

Wie geld wil sparen, kan niet zonder inzicht in zijn of haar geldzaken. Dit kost even tijd, maar het is de moeite waard. Maak een overzicht van wat je binnenkrijgt en wat je uitgeeft. Neem hierin alles mee: eten, drinken, hypotheek- of huurlasten, abonnementen, enzovoorts. Je kunt het makkelijkst een overzicht maken door je bankafschriften erbij te pakken. Ook handig is een maand lang je uitgaven (en inkomsten) bijhouden in een schriftje. Noteer bijvoorbeeld elke avond even wat er die dag uitgegaan of binnengekomen is. Je krijgt er al snel handigheid in.

Spaar eerst

Als je eenmaal weet wat er binnenkomt en uitgaat, dan weet je ook waar de ruimte zit om te sparen. Hang daar een bedrag aan vast. Begin niet te hoog, je kunt het altijd nog bijstellen. Dat spaarbedrag maak je voortaan direct als je salaris of uitkering binnen is over naar je spaarrekening. De lasten en andere dingen moet je met het overige geld kunnen betalen. Zo voorkom je veel impulsaankopen die je denkt toch wel te kunnen betalen. Overigens is het sowieso handig om voor jezelf een bedrag te bepalen waarbij je eerst een nachtje of een weekje slaapt over een aankoop. Denk bijvoorbeeld aan aankopen die duurder zijn dan 100 euro.

Ga voor een doel

Geld sparen is makkelijker als het voor een specifiek doel is, het liefst iets groters. Bedenk voor jezelf een doel. Dat kan een nieuwe auto zijn, maar ook een lekkere vakantie, een nieuwe bank of een aflossing op de hypotheek. En als je bij het bedrag aangekomen bent, bedenk dan goed of je het nog steeds wilt gebruiken voor dat doel, of dat je het liever bewaart als buffer. Je bent namelijk niet verplicht om je geld uit te geven!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020