Excite

Geldzaken onder controle

Heb jij aan het einde van je salaris altijd nog een stukje maand over? Dan ben je niet de enige! Tegenwoordig lijkt het overal over bezuinigingen te gaan. Niet vreemd dat we daar zelf ook aan moeten geloven. Met de tips in dit artikel heb jij ook in crisistijd je geldzaken zo weer onder controle.

Koopkracht

In januari is bij veel mensen het salarisstrookje tegengevallen, maar de prijzen stijgen onverminderd door. Het gevolg is dat we er de aankomende maanden en misschien wel jaren in koopkracht flink op achteruit zullen gaan. De meeste mensen zullen niet direct honderden euro’s minder te besteden hebben, maar de kans bestaat natuurlijk dat er wel eens minder zou kunnen binnenkomen.

Inkomsten

Het belangrijkste is om eerst goed onder de loep te nemen wat er precies binnenkomt. Hoe hoog is precies het bedrag dat wordt overgemaakt met je salaris? En welke andere inkomsten heb je nog? Denk aan huur- en zorgtoeslag, en geld voor freelance klussen. Zet alles op een rij en bepaal je werkelijke inkomen.

Contractkosten

De volgende stap om geldzaken op orde te brengen is je vaste lasten of ‘contractkosten’ te bekijken. Ben je misschien sluipend lid van een verenging of een stichting waar je niets mee doet? Dan kun je die meteen opzeggen. Kijk ook kritisch naar zaken als je telefoonrekening en verzekeringen. Eén pakket verzekeringen bij dezelfde aanbieder is vaak goedkoper dan verschillende losse verzekeringen. Een telefoonabonnement kun je misschien wel bijstellen naar beneden. En hoe vaak gebruik je die vaste telefoon nou eigenlijk? Door een paar uur kritisch je contractkosten te onderzoeken kun je op lange termijn veel geld besparen.

Huishoudboekje

Nu kun je bepalen wat je werkelijk per maand kunt uitgeven aan leuke dingen. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt. Die afhaalkoffie? Of toch maar sparen voor een nieuwe handtas? Hou eventueel een huishoudboekje bij, zodat je goed in de gaten kan houden waar je geld heengaat. Leg ook een buffer aan voor onverwachte uitgaven. Zorg dat je automatisch een vast bedrag over laat schrijven naar je spaarrekening zodra je loon binnen is. In je huishoudboekje kun je precies bijhouden welk deel van je loon besteed mag worden aan dingen als vakantie, kleding, boodschappen en welk deel op je spaarrekening gaat.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019