Excite

Gesigneerd exemplaar 'Mein Kampf' levert 64.850 dollar op

Een gesigneerde, tweedelige set van ‘Mein Kampf’ heeft bij een veiling in Los Angeles een megabedrag opgeleverd. Gezamenlijk werd er voor de boeken 64.850 dollar betaald. Dat is omgerekend zo’n 47.500 euro. Het veilinghuis had ingezet op 20.000 tot 25.000 euro voor de set, maar een onbekende bieder had veel meer over voor de omstreden boeken.

Veilinghuis

Het veilinghuis Nate D. Sanders verklaarde dat elf geïnteresseerden een bod hadden uitgebracht. Wie de uiteindelijke winnaar is geworden is niet bekendgemaakt. De laatste keer dat de door Adolf Hitler gesigneerde set onder de hamer ging was in 2012 in Londen. Toen leverde de editie van ‘Mein Kampf’ 25.000 dollar op.

Josef Bauer

De beide boeken hebben ooit toebehoord aan Josef Bauer. Hij was een van de vroegste leden van de nazipartij en later een hoge officier van de SS. Bauer stond dichtbij Adolf Hitler toen deze later de macht greep. Hitler schreef Mein Kampf toen hij in de gevangenis terecht kwam na een mislukte staatsgreep in München in 1923. De boeken komen uit 1925 en 1926. Hitler wenst Bauer in de boeken een fijne Kerstmis toe. Er zijn maar heel weinig edities van het boek die Adolf Hitler persoonlijk signeerde.

Nazi-memorabilia

Er is een grote markt voor memorabilia uit de Tweede Wereldoorlog. Overal ter wereld zijn galeries en verzamelaars met specifieke kennis over nazistische objecten. In Nederland is het verboden om te handelen in nazi-memorabilia, maar steeds meer mensen vinden die regel achterhaald. Vorig jaar oktober probeerde een Amsterdams antiquariaat ‘Mein Kampf’ te verkopen, maar eenmaal bekend deed Federatief Joods Nederland aangifte tegen de eigenaar Michiel van Eyck. De ‘Totalitarian Art Gallery’ van Van Eyck verkoopt memorabilia uit allerlei dictatoriale regimes.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021