Excite

Handig: een gezamelijke rekening openen

Samenwonen is niet alleen spannend en leuk, je moet ook veel praktische dingen regelen. Een gezamelijke rekening openen bijvoorbeeld. Dat is handig, omdat je nu een aantal gezamelijke kosten krijgt. Misschien betaal je wel samen de huur of hypotheek, of de boodschappen. Hier lees je een aantal tips over een gezamelijke boekhouding.

Een gezamelijke rekening: bij welke bank?

Voor je een gezamelijke rekening kunt openen, moet je eerst weten bij welke bank je dat wilt doen. Misschien zitten jullie allebei al tijden bij dezelfde bank en is de keuze snel gemaakt. Anders kun je ook tarieven met elkaar vergelijken, om tot een voordelige optie te komen. Een derde optie is een gezamelijke rekening te openen bij de bank die de hypotheek verstrekt heeft. Vaak eist deze bank zelfs een dergelijke rekening, zodat daar de hypotheeklasten van af kunnen worden geschreven.

Wat stort je op de gezamelijke rekening?

Naast je gezamelijke rekening heb je waarschijnlijk ook nog allebei een eigen bankrekening. Daar komt misschien je salaris of je studiefinanciering op binnen. Dan is het het handigst als je allebei maandelijks een vast bedrag op je gezamenlijke rekening stort, zodat je daarvan de rekeningen kunt betalen. Dat bedrag kun je eenvoudig vaststellen.

Eerst kijk je welke rekeningen jullie samen moeten betalen. Het totaalbedrag daarvan, eventueel met een beetje extra als reserve, bijvoorbeeld voor rekeningen die niet maandelijks terugkomen, maar een keer in het jaar, moet op de gezamelijke rekening terecht komen. Dat kun je eenvoudigweg door twee delen, of je kunt het naar rato verdelen. Als jij twee keer zoveel verdient als je partner, kun je ook twee keer zoveel bijdragen.

Overstapservice

Eventueel kun je er voor kiezen om, als je een gezamelijke rekening wilt openen, ook direct een overstapservice aan te vragen. Dan worden bedragen voortaan automatisch van de gezamelijke rekening afgeschreven. Dit kan echter ook voor onnodig veel problemen zorgen, omdat dan ook eventuele privé-uitgaven van die rekening afgeschreven worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021