Excite

Met je gouden handdruk banksparen

Door alle slechte verhalen over de crisis zou je er bijna niet bij stil staan, maar er zijn ook veel mensen die in overleg met hun werkgever stoppen met werken. Bijvoorbeeld omdat ze met pensioen gaan, of omdat ze andere mogelijkheden willen ontdekken. Zij krijgen dan vaak een gouden handdruk. Kies voor banksparen en je hebt daar later ook nog iets aan!

Groot bedrag, wat doe je ermee?

Een gouden handdruk betreft vaak een aanzienlijk bedrag. Als je het direct zou incasseren en het op je spaarrekening zou zetten, dan moet je er belasting over betalen. Heb je altijd een goede baan gehad en betaal je veel belasting, dan betaal je dus ook over deze vergoeding een lieve duit. Combineer je je gouden handdruk met banksparen, dan ben je vaak voordeliger uit.

Stamrechtsparen

Banksparen met je gouden handdruk heet officieel stamrechtsparen. En dat doe je op een stamrechtrekening. Dit is een geblokkeerde bankrekening waar je een bedrag op inlegt. Vervolgens wordt - door rente of eventueel beleggen - het vermogen opgebouwd en kun je hier uitkeringen van krijgen. De uitkeringen volgen vaak in een later stadium, bijvoorbeeld met het pensioen. In die periode betalen de meeste mensen minder belasting, omdat ze niet of minder werken. Per saldo houd je dan dus meer over van je gouden handdruk.

Kies het juiste moment voor banksparen

Het is natuurlijk wel belangrijk om vooraf goed te kijken of banksparen iets voor je is; het geld staat wel vast en je kunt er op korte termijn niets mee doen. Verkeer je in een onzekere financiële positie, dan is het beter om het geld achteruit te zetten of slechts een deel te gebruiken voor banksparen.

Banksparen via de werkgever

Wil je je gouden handdruk via banksparen opzij zetten? Geef dit dan door aan je werkgever. Die moet het bedrag namelijk rechtstreeks op een bankspaarrekening storten. Uiteraard kun je zelf wel de gegevens doorgeven en mag je dus ook zelf kiezen bij welke bank of partij je die rekening wilt laten lopen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019