Excite

Gratis advies voor problemen met de hypotheek vanaf 2015

Het werd vorig jaar al bekend gemaakt door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en afgelopen week kondigde Minister Dijsselbloem aan met ingang van 2015 per wet te willen regelen dat banken en tussenpersonen gratis advies moeten kunnen geven aan klanten die in betalingsproblemen zitten bij hun hypotheek.

Geen advieskosten meer bij achterstand betaling

Op deze manier wil de minister mensen helpen die een achterstand hebben in het betalen van hun hypotheek. Zij hoeven dan de kosten voor het advies niet te betalen en dat kan ze 1500 tot 2500 euro schelen. Het gaat hier om ongeveer 90.000 huishoudens.

Provisieverbod

De maatregel is een gevolg van het provisieverbod dat van kracht werd in 2013. Dit verbod betekent dat hypotheekadviseurs geen provisie meer ontvangen van de bank waar de klant zijn of haar hypotheek afsluit. Ook voor vermogensbeheer en beleggingsadvies is het verbod van kracht. Klanten moeten pas weer opnieuw betalen als de tussenpersoon advies geeft over een nieuw overeenkomst. De adviseurs verdienen alleen nog hun geld door de klant direct een rekening te sturen.

Onzichtbare geldstromen

Op die manier wil het kabinet ervoor zorgen dat de hypotheekadviseurs adviseren in het belang van de klant in plaats van in hun eigen financiële belang. Onzichtbare geldstromen van aanbieders van beleggingsproducten naar de financieel adviseurs moeten verdwijnen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Heb je zelf problemen met het betalen van je hypotheek? Houd de ontwikkelingen rondom de maatregel dan goed in de gaten, dit kan je in de toekomst veel zorgen en kosten schelen. Kijk op de website van Autoriteit Financiële Markten voor de laatste updates over de onderzoeken naar klantadvies.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021