Excite

'Grexit' eurozone niet uitgesloten

  • © Getty Images
Het is niet geheel uitgesloten dat Griekenland de eurozone verlaat, zo liet de Griekse minister van financiën, Gikas Hardouvelis weten in een interview dat woensdag gepubliceerd werd. De aankomende verkiezingen zouden daar wel eens een beslissende rol in kunnen spelen.

Volgens de minister zitten de Grieken niet speciaal te wachten op een 'Grexit', maar is er altijd een risico: 'Als hun onvrede over de bezuinigingen de overhand krijgt, kun je niet volledig uitsluiten dat het ons toch overkomt. Ik geef geen percentage voor het risico op een Grexit, volgens mij is die kans heel klein. Maar we moeten waakzaam blijven, soms krijgt een proces zijn eigen dynamiek en je weet maar nooit wat je dan overkomt.'

De Grieken mogen eind januari weer een nieuw parlement kiezen en de peilingen wijzen er op dit moment op dat de radicale partij Syriza goed gaat scoren. Deze partij wil de afspraken die Griekenland met geldschieters heeft gemaakt omver gooien.

De Griekse minister liet weten dat Griekenland voor het einde van februari een nieuw akkoord zal moeten sluiten met de EU, de ECB en het IMF. Deze partijen hebben het land met noodkredieten gesteund. Griekenland heeft tot 20 maart geen extra geld nodig, maar daarna kan wel een probleem ontstaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021