Excite

Grieken halen massaal spaargeld van de bank

  • © Getty Images
Grieken halen massaal hun spaargeld van de bank. Ze zijn bang dat ze het kwijtraken op het moment dat hun overheid er niet uitkomt bij het maken van nieuwe afspraken met de andere eurolanden. Daarom bewaren ze hun geld liever contant in huis of parkeren ze het bij buitenlandse banken.

Sinds november vorig jaar hebben de Grieken bij elkaar al ongeveer 20 miljard euro van de bank gehaald. Dat blijkt uit informatie uit de Griekse bankensector waar de Duitse krant Die Welt de hand op wist te leggen. De Grieken lijken vooral bang te zijn dat hun vermogen in één klap weggevaagd wordt op het moment dat Griekenland de eurozone zou verlaten.

De uitstroom bij Griekse banken bereikte in de afgelopen dagen een hoogtepunt. Toen verdween er dagelijks wel 200 tot 300 miljoen euro van de spaarrekeningen. Hierdoor is het totale spaarsaldo dat bij Griekse banken is ondergebracht lager dan het in tijden geweest is.

Het rommelt al langer in Griekenland. Nadat het land van een faillissement gered werd, leek het er weer wat bovenop te krabbelen. Nu er echter nieuwe afspraken gemaakt moeten worden voor het terugbetalen van de lening die vanuit de andere eurolanden verstrekt werd, krabbelt Griekenland terug. De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, pleitte bijvoorbeeld al voor kwijtschelding van de schulden. Hij meent dat dat voor de schuldeisers uiteindelijk goedkoper is en dat dat de enige manier is om het land er weer wat bovenop te helpen. Verlenging zou Griekenland uiteindelijk alsnog de das om doen én zou ontzettend duur zijn voor de schuldeisers. De schuldeisers willen hier uiteraard maar weinig van weten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021