Excite

Grieken ontduiken belasting via Nederland

  • © Getty Images
Griekse bedrijven ontwijken de belastingen en Nederlandse bedrijven helpen hen daarbij. In ons land zijn diverse brievenbusfirma's te vinden, waarmee miljoenen aan Grieks belastinggeld wordt weggesluisd naar verschillende belastingparadijzen. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden in het Caribisch gebied. Dit is te lezen in een studie van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) die maandag gepubliceerd werd.

Op deze manier liep de Griekse overheid in de afgelopen twee jaar al minimaal 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten mis. Dit gebeurde via het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold. Dit bedrijf werkt met een ingewikkelde holdingstructuur, die ervoor zorgt dat de rente-inkomsten van de Griekse dochter Hellas Gold verschoven worden naar Barbados. Dit gaat via brievenbussen in Nederland.

Het blijkt geen ongebruikelijke praktijk te zijn; volgens SOMO gebruiken verschillende buitenlandse investeerders in Griekenland deze manier van werken, zowel in Nederland als in Luxemburg. Ongeveer 80 procent van de directe investeringen die vanuit Nederland komen en in Griekenland worden gestopt, lopen via brievenbusfirma's. Ook dit heeft natuurlijk invloed op de Griekse financiële situatie.

Als Griekenland niet in staat is om de eigen belasting goed te innen, dan kost dit natuurlijk veel geld. Arnold Merkies, Kamerlid voor de SP, wil hier dinsdag vragen over stellen aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Hij vindt het nodig dat de Grieken gewezen worden op het feit dat ze hun belastingen beter kunnen innen. Bovendien kan Nederland het in die positie niet maken om multinationals te helpen met het ontwijken van de belasting.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021