Excite

Griekenland groeit sterkst in Eurozone

  • © Getty Images
Griekenland, lange tijd het zorgenkindje van de Europese Unie, doet het goed. Het land boekte in het derde kwartaal van dit jaar de grootste groei van alle landen in de eurozone. Het ging hierbij om een stijging van maar liefst 0,7 procent. In de hele eurozone lag dat percentage op 'slechts' 0,2 procent.

In Nederland kwam de groei van afgelopen kwartaal uit op 0,2 procent, in Duitsland lag het dit keer op 0,1 procent. Overigens wil dit niet betekenen dat de Griekse economie er al bovenop is. Het land worstelde zich dit jaar uit de diepe recessie, maar heeft nog steeds last van een hoge werkloosheid en een grote staatsschuld.

Maandag zullen de ministers van Financiën van alle eurolanden samen komen. Ze bespreken dan een mogelijke verlenging van het Europese hulpprogramma voor Griekenland. Het kan zijn dat dan besloten wordt om Griekenland verder op eigen kracht uit de crisis te laten komen.

Opvallend is wel dat de investeringen in de eurozone juist gedaald zijn. Dit blijkt uit de cijfers van Eurostat. In het derde kwartaal gingen de investeringen met 0,3 procent naar beneden. De export van de eurolanden groeide met 0,8 procent en de import met een hele procent. Consumenten gaven bovendien iets meer uit, waardoor de economische groei bescheiden in de plus uitpakte.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021