Excite

Griekenland voorlopig niet uit eurozone gegooid

  • © Getty Images
Griekenland wordt voorlopig nog niet uit de eurozone gegooid. Dat komt niet omdat men de Grieken er zo graag bij wil houden, maar vooral omdat er enorme kosten gemoeid zijn met een Grexit. Dit heeft de Griekse premier Alexis Tsipras gezegd. Hij probeert hiermee het volk ervan te overtuigen dat de schuldeisers zich helemaal niet richten op het vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Erg behulpzaam zijn ze echter ook niet, volgens Tsipras, want volgens hem zijn de deals die aangeboden worden vooral ultimatums en gaat het niet om een oplossing voor de crisis die het land getroffen heeft. Volgens de premier heeft Griekenland er zelf alles aan gedaan om tot een overeenkomst te komen.

Er volgt nu een referendum over de voorstellen van de schuldeisers. Dat referendum zou volgens de premier de onderhandelingspositie van de Grieken moeten versterken. Des te sterker de afwijzing van het volk, des te sterker ze zouden staan in de onderhandelingen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de onderhandelingen worden voortgezet.

Het referendum onder de Grieken vindt aankomende zondag plaats. De regering heeft in ieder geval vast een oproep gedaan om tegen de voorstellen van de schuldeisers te stemmen. Volgens de premier is dit een kritiek moment in de Griekse geschiedenis en zal Griekenland het hoe dan ook overleven. Ook heeft hij aangegeven dat hij premier blijft zolang hij de steun van de bevolking heeft.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021