Excite

Groei Amerikaanse economie valt tegen

  • © Getty Images
De groei van de Amerikaanse economie valt tegen, zo melden economen. Vooraf hadden zij gerekend op een groei van tenminste 3 procent, maar in het vierde kwartaal is deze op jaarbasis 'slechts' met 2,6 procent gegroeid. Dat is sowieso minder dan verwacht, maar het is ook een aanzienlijk verschil ten opzichte van de 5% die een kwartaal eerder nog genoteerd kon worden.

Dat de economische groei achter blijft bij verwachtingen, ligt in sommige gevallen aan de consument. Hier was dat duidelijk echter niet zo. Amerikanen gaven in het vierde kwartaal 4,3 procent meer uit en dat percentage lag boven de verwachting. De lagere bezineprijzen zorgen er onder meer voor dat mensen over het algemeen hun hand meer van de knip halen. Bedrijven lijken echter nog wat voorzichtig te zijn met investeren, dat haalt de groei weer wat naar beneden.

Voor financiële markten is het belangrijk om te zien wat Amerika doet en er was dan ook sterk uitgekeken naar het cijfer over de Amerikaanse economie. Men was er al bang voor dat de matige groei in Europa ook van invloed zou zijn op de economie in Amerika.

Een ander punt dat niet meewerkt is het feit dat de dollar aanzienlijk gestegen is ten opzichte van andere valuta. Daardoor wordt de export geremd. Over het hele jaar is de Amerikaanse economie nu met 2,4 procent gegroeid en dat is al met al toch het hoogste percentage in vier jaar sinds de crisis. In 2013 lag de groei nog op 2,2 procent.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021