Excite

Wat is een groene lening?

We zijn allemaal bezig met het milieu. Een groene lening is een stimulans om bewuster bezig te zijn de wereld om ons heen. Wanneer je een duurzame investering aan het huis doet, kun je de groene lening krijgen. Een groene lening heeft veel voordelen, zo is het lentetarief een stuk lager dan bij normale leningen.

Duurzame investeringen zijn bijvoorbeeld dubbel glas, zonnepanelen of zorgen voor betere isolatie. Wanneer je dit soort verbouwingen wilt doen aan je woning, is het positief voor de natuur en heb je dus recht op een groene lening. Het bedrag dat je kan lenen met een groene lening ligt tussen de 25.000 en 100.000 euro. Je krijgt het maximale bedrag alleen wanneer de woning na de verbouwing een A-label qua energie kan krijgen. Wanneer je maximaal 50.000 euro wilt lenen, dan moet de woning minstens een B-label hebben na de verbouwing.

Een groene lening kun je nog lang niet overal aanvragen. Veel geldverstrekkers bieden nog geen groene lening. Toch zijn er verschillende opties, bijvoorbeeld bij Triodos Bank of ASN Bank. Wanneer je een groene lening wilt, is het raadzaam om goed te kijken welke opties er allemaal zijn. Lees natuurlijk ook altijd de voorwaarden, zodat je weet waar je aan toe bent.

Zorg dat je ook op de hoogte bent van het afbetalen bij een groene lening. Hoeveel moet je maandelijks betalen en kun je dit ook financieel redden? Houd altijd rekening met tegenslagen: ook wanneer je financiële tegenvallers hebt, wil je de lening kunnen afbetalen. Eventueel kun je de groene lening ook vergelijken met andere leningen. Hier is het rentepercentage dan wel hoger, maar misschien zijn de voorwaarden beter.

(photo © Dave Dugedale)

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019