Excite

Grootste toename consumptie in vier jaar

  • © Getty Images
Consumenten hebben in januari van dit jaar 1,8 procent meer uitgegeven aan goederen en diensten dan in januari 2014. Deze stijging is de grootste stijging die in vier jaar tijd werd waargenomen. Dit werd donderdag gemeld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er werd vooral meer uitgegeven aan elektronische apparaten, wooninrichting en auto's. Voor deze categorieën gingen de bestedingen met 4,6 procent omhoog.

Vorig jaar werd er relatief weinig aan dit soort dingen uitgegeven. De toename lijkt samen te vallen met het aflopen van de belastingvoordelen op auto's per 1 januari 2014. Huishoudens hebben daarnaast in januari 2015 meer gas verstookt. Waarschijnlijk komt dit omdat het kouder was dit jaar. Daarnaast gaven consumenten gemiddeld 1,3 procent meer uit aan voedings- en genotmiddelen.

Ook in het gebruik van diensten was een toename te zien. Nederlanders gaven zo'n 0,5 procent meer uit aan diensten. Hieronder valt onder meer het betalen van huur, het reizen met de trein of bus en telefoonkosten. Diensten zijn goed voor meer dan de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen.

Het CBS geeft aan dat consumenten in maart veel minder negatief zijn over de toekomstige werkloosheid dan een maand eerder. De toename van de werkzame beroepsbevolking was in die maand op jaarbasis ook wat groter dan de maand ervoor. Al met al lijkt er langzaam maar zeker een stijgende lijn te zien te zijn in de ontwikkeling van de Nederlandse economie en consumenten lijken die stijgende lijn ook te voelen en hierop te handelen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021