Excite

Slim besparen met heffingskorting

Voor veel Nederlanders is belasting betalen een noodzakelijk kwaad; je komt er niet echt onderuit, maar als het even kan, betaal je het liefst zo min mogelijk. Als dat ook voor jou geldt, dan kan het slim zijn om je wat te verdiepen in de verschillende voordeeltjes die te behalen zijn. Zoals de heffingskorting.

Minder betalen dankzij heffingskorting

Een heffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting en de premie die je voor volksverzekeringen betaalt. Er zijn verschillende soorten heffingskortingen.

Algemene heffingskorting

Zo kan iedereen gebruik maken van de algemene heffingskorting. Van deze korting kun je gebruik maken als je een fiscale partner heeft die voldoende belasting betaalt. Als je tenminste zes maanden zo'n partner hebt, dan betaalt de Belastingdienst die heffingskorting aan jou uit. Omdat in veel gevallen de vrouw deze korting uitgekeerd kreeg, omdat de man werkte, wordt dit ook wel eens de 'aanrechtpremie' genoemd.

Arbeidskorting

Als je werkt, dan kun je gebruik maken van arbeidskorting. Deze wordt in de meeste gevallen al in het salaris verwerkt. De arbeidskorting hangt af van de hoogte van je salaris, maar ook van je leeftijd.

Ouderschapsverlofkorting

Wie ouderschapsverlof op wil nemen, kan hiervoor gebruik maken van ouderschapsverlofkorting. Hiervoor moet je een verklaring aanvragen bij je werkgever. De korting die je krijgt is gelijk aan 4,18 euro per uur dat je opneemt. Het mag echter niet meer zijn dan je belastbare loon in het voorgaande jaar, min je belastbare loon in het jaar waarin je het verlof opneemt.

Andere heffingskortingen

Daarnaast zijn er nog een aantal minder bekende heffingskortingen, denk aan de doorwerkbonus, de inkomensafhankelijke combinatiekorting, de alleenstaande ouderkorting en de levensloopkorting.

Let op bij het aanvragen van heffingskorting

Wil je gebruik maken van een heffingskorting? Let dan bij je aanvraag goed op de voorwaarden. Als je persoonlijke omstandigheden veranderen, kan het zijn dat de hoogte van je korting ook verandert. Houd hier rekening mee en laat je kortingen tijdig aanpassen. Zo voorkom je dat je ineens een groot bedrag - soms zelfs met rente - moet terugbetalen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021