Excite

Hoe kan je je als freelancer het beste uit laten betalen? Payrolling of een factuur schrijven?

Als freelancer of ondernemer krijg je steeds vaker te maken met het verzoek of je via payroll uitbetaald wil worden voor je geleverde diensten en/of producten. Het is echter de vraag of die constructie voor jou wel zo gunstig is als zelfstandige.

De voordelen van de normale werknemer

Het kan heel aantrekkelijk klinken, dat je in plaats van een factuur te sturen aan het einde van de maand een bedrag op je rekening wordt bijgeschreven. Je hebt een stukje minder administratie én wat natuurlijk voor veel zelfstandigen normaal gesproken niet het geval is als je voor je zelf werkt, je krijgt ook de voordelen van de normale werknemer mee. Voor de uren die je in dienst bent, ben je namelijk verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte.

Personele kosten beperken

Voor de bedrijven is het ook maar wat gemakkelijk om met payroll te werken. Ze hebben geen omkijken meer naar zaken zoals het uitbetalen van de salarissen, het afdragen van premies, ziektemeldingen en de belastingaangifte. Voor hun tijdelijke werknemers en ingehuurde freelancers is de administratie van deze aspecten in verhouding tot de gewerkte uren een kostbaar proces en op deze manier kunnen ze dat zo veel mogelijk beperken.

Het is echter belangrijk om goed na te denken hoe je je financiële administratie wil regelen, voordat je in zee gaat met de payrollbetalingen. Grote kans namelijk dat je door de payrollconstructie je voordelen bij de belastingdienst verliest.

Startersaftrek op de tocht

Het belangrijkste voordeel, dat op de tocht staat is de startersaftrek. Om in aanmerking te komen voor de ondernemers-en startersaftrek, moet er jaarlijks minimaal 1225 uur gewerkt worden voor de zaak. Wanneer je als freelancer via payroll uitbetaald krijgt, dan ben je in de ogen van de belastingdienst in dienst. De uren die je uit laat betalen via de payroll, tellen dus niet mee voor de startersaftrek. Zo is het op dezelfde manier verstandig om uit te zoeken of de verzekering via de payroll wel gunstig is voor jouw situatie.

Kijk goed naar de arbeidsvoorwaarden

Kortom, kijk goed naar de arbeidsvoorwaarden van iedere payrollorganisatie, want die kan nog wel eens uiteen lopen en zoek van tevoren ook altijd uit of de payrollorganisatie waarmee u in zee gaat, betrouwbaar is. Kijk op de lijst van de Vereniging Payroll Ondernemingen of de desbetreffende organisatie is aangesloten bij de vereniging.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021