Excite

Hoe kies je uit risicovol beleggen of de zekerheid van sparen?

Beleggen of sparen? Een moeilijke keuze, want het gaat uiteindelijk om relatieve zekerheid of risico's nemen voor een maximale opbrengst. En we streven toch allemaal naar een zo hoog mogelijk rendement?

Oordeelkundig vermogensbeheer

Een efficiënt beheer van je vermogen is noodzakelijk. Een goed vermogensbeheer is belangrijk om de voordelen en de risico's van sparen en beleggen te kunnen inschatten. Wat is een goed vermogensbeheer? Er moet zéker evenwicht zijn tussen sparen en beleggen en een goede spreiding is eveneens belangrijk.

Sparen: klassieke spaarrekening of termijndeposito?

Sparen via een klassieke spaarrekening brengt tegenwoordig nog maar weinig op; de hoogste rente ligt amper op twee procent. Naast de klassieke spaarrekening heb je ook termijndeposito's, waarmee je kapitaal een vooraf bepaalde periode vast staat. De rente varieert tussen vijf en tien procent. Termijndeposito's zijn aantrekkelijk, zeker wanneer goed gaat. In ruil moet je jouw kapitaal wel voor vijf tot tien jaar vast zetten. Gedurende die periode kun je dus niet over je kapitaal beschikken.

Beleggen: hoe groter het risico, hoe hoger je rente

Kies je dan nog voor sparen of toch voor beleggen? Het rendement van beleggen is evenredig met de genomen risico's. Hoe groter de risico's, hoe groter de kans op fluctuaties in de rentevoet. Het risico met beleggen is zovele keren groter dan bij sparen. De kans op een hoog rendement is daarom ook groter. Bij een defensieve beleggingsstrategie bedraagt je rente nog altijd rond vijf procent.

Bij een economische crisis ben je waarschijnlijk wel beter af met een klassieke spaarrekening. Moet je niet zo nodig over je kapitaal kunnen beschikken, kies dan voor beleggen. Je moet immers eventuele waardevermindering kunnen opvangen. Wil je in alle omstandigheden over je kapitaal kunnen beschikken, kies dan voor een klassieke spaarrekening.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019