Excite

Hoe kun je sparen voor je hypotheek?

Misschien herken je het wel: je bent enthousiast begonnen met een potje voor je hypotheek, maar merkt na verloop van tijd dat het zo langzaam gaat, dat je het maar opgeeft. De hypotheek blijft zoals hij is en je richt je weer op andere dingen. Toch is het belangrijk om ook je hypotheekschuld zo laag mogelijk te houden. Hoe je kunt sparen voor je hypotheek?

Waarom zou je?

Op zich is hoe je kunt sparen voor je hypotheek misschien nog wel minder interessant dan waarom je het zou doen. Een aantal redenen:

  • De kans bestaat dat de hypotheekrenteaftrek (geleidelijk) wordt afgebouwd
  • De meeste mensen betalen gedurende de hele looptijd van de hypotheek drie keer de prijs van het huis: twee keer aan rente en een keer als aflossing
  • Hypotheeklasten vormen vaak het grootste deel van de vaste lasten. Als die wegvallen houd je meer over en kom je niet direct in de problemen als jij (of je partner) je baan kwijt raakt

Natuurlijk zijn er tegenargumenten te bedenken. Als jij denkt dat het voor jou niet gunstig is, laat het dan tenminste doorrekenen door een onafhankelijk expert en vraag hem of haar om advies.

Hoe je het doet

Voor je begint is het handig om te weten wat je mag aflossen. Informeer bij je bank naar de werkwijze. Vaak mag je maximaal 20 procent per jaar boetevrij aflossen en als je een spaarhypotheek hebt, mogen je aflossingen de bandbreedte niet overschrijden. De bandbreedte is 10:1, wat wil zeggen dat het maximale bedrag dat op de rekening terecht komt maximaal tien keer zo hoog mag zijn als het minimale bedrag dat je erop stort.

Weet je precies wat mag, begin dan met sparen. Maak een aparte rekening en maak hier maandelijks geld naar over. Laat dit van je hypotheeksaldo afhalen op het moment dat het kan. De ene bank geeft je een rekeningnummer waarop je zelf over kunt maken, de andere bank doet het voor je als je een minimum bedrag van bijvoorbeeld 300 euro hebt.

Bespaar je direct al rente? Laat dat dan ook automatisch overmaken naar je hypotheekrekening. Probeer er daarnaast nog twee of drie dingen bij te vinden die de rekening spekken: verkopen van Marktplaats, geld dat je bespaart tijdens het doen van boodschappen of de besparing van dat abonnement dat je toch opzegt. Op die manier groeit je saldo steeds harder en krimpt je schuld.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020