Excite

Hoeveel kan ik lenen?

We kunnen allemaal wel eens wat extra geld gebruiken. Voor een auto, een huis of misschien om die onverwachte kosten op te vangen. Wat je reden ook is; de vraag die je jezelf ongetwijfeld stelt is: Hoeveel kan ik lenen? Het antwoord op die vraag verschilt.

Er zijn verschillende soorten leningen en dus ook verschillende maatstaven. Om een huis te kopen kun je in de regel ongeveer vier keer je bruto jaarsalaris lenen. Sommige banken geven meer, sommige banken geven minder. Die regel is ingesteld om te voorkomen dat mensen zoveel lenen, dat ze het eigenlijk niet meer kunnen betalen.

Als het gaat om bijvoorbeeld een auto of onverwachte kosten, dan kun je meestal aangeven hoeveel je per maand kunt terugbetalen. Als je per maand 100 euro over hebt, kun je soms wel duizenden euro’s lenen. Kun je maar een tientje per maand missen, dan is het leenbedrag natuurlijk ook een stuk lager. Bij dit soort leningen wordt niet altijd gekeken of je ook echt gemakkelijk de lening kunt terugbetalen. Hiervoor ben je dus zelf verantwoordelijk, want het missen van een betaaltermijn gaat meestal gepaard met aanzienlijke kosten. Bovendien moet je die termijn natuurlijk alsnog betalen en wordt het uiteindelijk alleen maar moeilijker om de terugbetaling te realiseren.

In sommige gevallen telt er nog een factor mee voor de vraag ‘Hoeveel kan ik lenen’: wat heb je te bieden? Sommige aanbieders nemen graag een onderpand aan en voor het kopen van een huis werkt eigen geld ook mee in je voordeel. Bedenk je wel altijd dat eigen geld in je huis blijft zitten en dat je een onderpand kwijt kunt raken. Maak van deze mogelijkheid alleen gebruik als je zeker van je zaak bent!

Afbeelding: Flickr account Jeff Belmonte

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020