Excite

Je huis verzekeren: wat is nodig?

Veel kostbare bezittingen verzeker je. Het daarom voor de hand om ook je huis te verzekeren. In veel gevallen gebeurt dit bij het afsluiten van een hypotheek, omdat je huis daarvoor als onderpand geldt. De hypotheekverstrekker wil natuurlijk voorkomen dat er iets met dat onderpand gebeurt en zij hierdoor mogelijk de hypotheeksom niet meer terug kunnen krijgen.

Verschillende verzekeringen voor je huis

Je huis verzekeren doe je met een opstalverzekering. Daarmee verzeker je eigenlijk alle zaken die niet verplaatsbaar zijn. Het gaat dan om je stenen, maar ook bijvoorbeeld om een vastliggende vloer of een dak. Het is belangrijk dat de opstalverzekering wordt afgesloten vanaf het moment dat het huis op jouw naam staat. Je hoopt het natuurlijk nooit, maar zelfs dan kan het afbranden. Uiteraard is het belangrijk om goed op de dekking te letten; stormschade, diefstal, vandalisme, schade door regenwater en andere vormen van waterschade zijn niet altijd standaard gedekt. Informeer gerust ook bij je buren naar hun verzekering, soms is het in bepaalde regio's belangrijk om extra verzekerd te zijn tegen waterschade. Als je ergens nieuw komt wonen, ben je hier niet altijd van op de hoogte.

Inboedelverzekering

Ook praktisch is het afsluiten van een inboedelverzekering. Daarmee verzeker je je inboedel, oftewel, alle spullen die wél meegenomen kunnen worden. Denk aan je televisie, je meubels, je beddengoed, je stripboeken, enzovoorts. Als je speciale verzamelingen of dure sieraden hebt, dan kan het nodig zijn om hiervoor een aparte verzekering af te sluiten. Informeer daarnaar bij je tussenpersoon. Kijk ook hier weer naar wat wel en niet onder de dekking valt.

Evalueer je verzekeringen

Je huis verzekeren doe je over het algemeen maar één keer, daarna leg je de papieren in de kast en vergeet je ze. Maar beter is het om ze af en toe nog even te checken. Heb je veel verbouwd? Dan kan het slim zijn om de verzekeringswaarde van je opstalverzekering omhoog te doen. Heb je je verzameling horloges verkocht? Dan kan die extra dekking misschien wel van je inboedelverzekering af.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021