Excite

Je budget op orde met een huishoudboekje

Veel Nederlandse huishoudens hebben te maken met stijgende kosten. Dan is het prettig om een goed overzicht te hebben van wat er binnen komt en uitgaat. Daarvoor helpt een huishoudboekje. Dat boekje kun je zelf maken, letterlijk als boekje, maar je kunt ook kiezen voor een digitaal huishoudboekje. Dat is vaak gratis te gebruiken.

Nut van een huishoudboekje

In een huishoudboekje noteer je precies wat je uitgeeft en waaraan. Aan het einde van de week of de maand kun je optellen welke kosten je hebt in bepaalde categorieën.

Hoeveel geef je bijvoorbeeld uit aan verzekeringen? En wat betaal je aan de boodschappen? En hoe zit het eigenlijk met spontane uitgaven? Daarnaast: wat krijg je eigenlijk per maand binnen? Hoeveel verdien je? Krijg je toeslagen of heb je nog andere bronnen van inkomsten?

Door al die zaken op een rijtje te zetten, kun je eenvoudig zien hoe je er financieel voor staat en wat je het beste kunt doen om je financiën op orde te houden.

Papieren of digitaal huishoudboekje

Een papieren huishoudboekje is handig: je hebt alles letterlijk voor je neus liggen en kunt het bijwerken wanneer je wilt. Wel moet je dan ook echt alles bijwerken: elke pinbetaling, elke contante geldopname en elke betaling. Voor veel mensen is een papieren huishoudboekje te veel werk. Het bijhouden versloft na een aantal dagen of weken en het overzicht verdwijnt.

Een alternatief is een digitaal huishoudboekje. Dat leest automatisch alle banktransacties in en kent ze vaak ook nog bepaalde categorieën toe. Dan hoef je zelf alleen nog maar te controleren of het klopt én eventuele kasuitgaven in te voeren. Dat werkt veel sneller.

Huishoudboek bijhouden blijft belangrijk

Natuurlijk geldt ook voor het digitale huishoudboekje dat bijhouden essentieel is. Neem tenminste een keer per week of een keer per maand de tijd om je inkomsten en uitgaven door te nemen en te kijken hoe het gaat. Snel nieuwe budgetten op, kijk naar manieren om te bezuinigen of laat de teugels even vieren, als dat ook blijkt te kunnen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021