Excite

Hulp bij hypotheken: bereken je hypotheek

Voor het afsluiten van een hypotheek heb je een vast inkomen nodig. Heb je een eigen zaak of ben je freelancer, dan wordt naar je inkomen van de afgelopen drie jaar gevraagd. Zo weet een bank of je in staat bent (en in de toekomst zult zijn) om een inkomen te hebben. Koop je samen met iemand anders een huis, dan wordt zijn of haar inkomen ook meegenomen in de berekening.

Heb je bovenstaande zaken op een rijtje, dan kun je berekenen wat je maximaal kunt lenen. Vaak is dit zo’n 4,5 keer van het jaarinkomen. Als de rente laag staat en je inkomen hoog is, kan het eventueel oplopen tot meer dan vijf en bijna zes keer je jaarinkomen. Houd wel rekening met de extra kosten die komen kijken bij het kopen van een eigen huis.

Om te beginnen betaal je de notariskosten, de kosten koper (tenzij het een nieuwbouwwoning betreft) en eventueel nog kosten voor een bouwdepot. Als je weinig eigen spaargeld hebt en er moet nodig een nieuwe badkamer of nieuwe vloer in het te kopen huis, dan kun je bijvoorbeeld een bouwdepot nemen bij je hypotheek. Zo heb je een bedrag (bijvoorbeeld 5.000 euro) speciaal om je huis op te knappen.

Op diverse websites kun je je maximale hypotheek gratis laten berekenen. Toch is het een stuk betrouwbaarder om hiervoor naar de hypotheekverstrekker te gaan. Je kunt een afspraak maken met een hypotheekadviseur van de bank of van een andere hypotheekverstrekker. Op basis van al je gegevens vertellen zij je precies hoe veel je kunt lenen en hoe veel je daarvoor per maand betaalt. Zo weet je snel of dat droomhuis kopen voor jou haalbaar is!

Afbeelding: Excite.fr

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020