Excite

Hulp bij hypotheken: hypotheekrente

Om uit te leggen wat hypotheekrente precies is, is het handig om te beginnen bij de hypotheek zelf. Bijna niemand heeft de honderdduizenden euro’s die nodig zijn voor de aankoop van een huis. Daarom is hiervoor een speciale lening bedacht: de hypotheek. Je hoeft bij een hypotheek niet vooraf geld neer te leggen voor je huis; je betaalt dit achteraf in termijnen.

Natuurlijk geldt voor een hypotheek, net als voor alle leningen, dat dit niet gratis is. Ten eerste betaal je een bedrag aan de bank. Dit is de zogenaamde afsluitcommissie. Vervolgens betaal je rente tijdens het aflossen van je hypotheek. Dit is de hypotheekrente.

De hoogte van de hypotheekrente hangt van meerdere factoren af. Natuurlijk is de hoogte van het geleende bedrag voor je hypotheek het belangrijkste. Je betaalt vanzelfsprekend meer rente voor een hypotheek van 300.000 dan voor een hypotheek van 150.000 euro. Rente is namelijk een percentage van het geleende bedrag.

Daarmee kom je gelijk op de tweede factor die bepaalt hoe hoog je hypotheekrente is: het rentepercentage. Dit percentage wisselt regelmatig. In bepaalde jaren is het percentage de tien procent ruimschoots voorbij gegaan, en in andere jaren zakte het tot onder de vijf procent. Rond 2010 heb je met zo’n vijf procent een voordelige rente te pakken.

Bij het rentepercentage komt ook nog eens het aantal jaren dat je een hypotheek afsluit om de hoek kijken. Wil je de komende twintig jaar zeker weten dat je elke maand hetzelfde betaalt, dan is de rente hoger. Wil je voor tien jaar je hypotheek vastzetten, dan is het rentepercentage wat lager. Tot slot is je rentepercentage ook lager als je je hypotheek door de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt goedgekeurd.

Afbeelding: Excite.fr

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020