Excite

Geldt huursubsidie voor de vrije sector?

Een huurwoning vinden is lastig, maar voor sommige mensen is een huurwoning betalen nog moeilijker. Speciaal voor mensen met lage inkomens heeft de overheid de huursubsidie in het leven geroepen. Sinds 2006 heet dit huurtoeslag. Deze toeslag geldt voor sociale huurwoningen, maar de voormalige huursubsidie is ook voor vrije sector.

Waarom huursubsidie

Huursubsidie of huurtoeslag is een overheidsmaatregel om mensen met lage inkomens van betaalbare woonruimte te voorzien. De hoogte van de toeslag is inkomensafhankelijk: de hoogte van je loon, spaargelden en eventuele beleggingen zijn factoren. Ook is de huursubsidie alleen geldig bij woningen tot een brutohuur van maandelijks 664,66 euro. Ben je jonger dan 23? Dan geldt een maximale huur van 366,37 euro. Deze bedragen worden jaarlijks aangepast en gelden voor 2012.

Vrije sector en huursubsidie

Huursubsidie is niet alleen voor sociale woningen, maar ook voor woningen die onafhankelijk van wettelijk bepaalde inkomenshoogte of inschrijftijd worden toegewezen: de zogenaamde vrije sector. Het gaat dan om bijvoorbeeld tussenpersonen of makelaarskantoren die hun bezittingen verhuren. Er zijn echter maar weinig van deze vastgoedbedrijven die woningen verhuren onder de grens van 664,66 euro maandelijkse huur. Bovendien vragen veel verhuurinstanties een hoog inkomen als verzekering, waardoor je al snel te veel verdient. Daardoor kom je automatisch niet in aanmerking voor huursubsidie in deze vrije sector.

Huren bij particulieren

Huurtoeslag geldt alleen voor zelfstandige woningen: woningen met een eigen voordeur, een keuken en een toilet. Een kamer huren bij een particulier valt hier niet onder. Voor particulieren betekent een huurders met recht op huurtoeslag ook veel bureaucratische rompslomp, waardoor ze liever een hoge huur vragen voor hun te verhuren woning.

Uitzonderingen huursubsidie

Op de regels die zijn vastgesteld rond zelfstandige woningen, zijn enkele uitzonderingen. Zo is het mogelijk dat je een opgang deelt met meerdere woningen. Ook is het met woongroepen, zoals verzorgingshuizen voor ouderen of begeleid wonen voor gehandicapten soms mogelijk om huurtoeslag te krijgen. De precieze voorwaarden rondom huursubsidie voor de vrije sector en uitzonderingen op de regels, zijn te vinden op de website van de Belastingdienst.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021