Excite

Huurtoeslag berekenen: waar heb je recht op?

Huizenbezitters hebben gedurende een bepaalde periode recht op hypotheekrenteaftrek. Huurders niet, maar zij kunnen soms weer aanspraak maken op andere voordeeltjes. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag. Je huurtoeslag berekenen en huurtoeslag aanvragen kan online. Je hebt er vaak maar een minuut of tien voor nodig en het aanvragen hoeft maar één keer.

Je huurtoeslag berekenen

Helaas heeft niet iedere huurder recht op huurtoeslag. Huurtoeslag is bedoeld voor mensen die een wat lager inkomen hebben en daardoor moeite kunnen hebben om hun woonlasten te betalen. De maximale huurtoeslag berekenen doe je via de website van de Belastingdienst of de speciale site over toeslagen. Hiervoor hoef je maar een paar vragen in te vullen. De vragen gaan over het jaar waarvoor je de toeslag wilt aanvragen. De meeste vragen kun je uit je hoofd beantwoorden, denk aan je geboortejaar en of je een toeslagpartner hebt. Het belangrijkste is echter je toetsingsinkomen over het jaar waarvoor je de berekening wilt maken. Dit is alles wat je aan inkomen binnenkrijgt. Je salaris, maar ook eventueel pensioen of een uitkering.

Huurtoeslag voorwaarden

Je krijgt huurtoeslag als je inkomen lager is dan 22.205 euro. Ook zijn er nog een aantal andere, bijzondere situaties die ervoor kunnen zorgen dat je ook met een hoger inkomen aanspraak kunt maken op huurtoeslag. Dit is bijvoorbeeld als je jonger bent dan 23, als je met iemand woont die gehandicapt is, als iemand bij je woont die thuis verzorgd wordt, als je met iemand woont die langer dan een jaar uit huis is of als je co-ouders bent.

Huurtoeslag aanvragen

Als je er bij het huurtoeslag berekenen achter komt dat je recht hebt op een toeslag, dan kun je die direct aanvragen via het speciale aanvraagprogramma. Houd hiervoor wederom je toetsingsinkomen bij de hand, maar ook je BSN of sofinummer én je DigiD. Je aanvraag wordt vaak al binnen een maand verwerkt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020