Excite

Regel je hypotheek voor een 2e woning

Een hypotheek voor een eerste woning aanvragen is al spannend en vraagt om de nodige voorbereiding, en voor een hypotheek voor een 2e woning is dat niet anders. Sterker nog; een hypotheek voor een 2e woning moet regelmatig nog aan extra eisen voldoen, waardoor de aanvraag wat langer duurt.

Vakantiewoning

Een hypotheek voor een 2e woning wordt meestal aangevraagd voor een vakantiehuis. Dat vakantiehuis wordt gebruikt als investering, maar dient natuurlijk ook als vaste vakantieplek. Gedurende de periodes dat je zelf niet in het vakantiehuis zit, kun je het weer verhuren, waardoor je de hypotheek tenminste gedeeltelijk terug kunt verdienen. Als je via de bank een hypotheek voor een 2e woning af wilt sluiten, dan moet je hiervoor meestal een wat hogere rente betalen dan voor de hypotheek op je gewone woning. Dit komt omdat een 2e woning eigenlijk 'extra' is en geen noodzakelijke eerste levensbehoefte. Ook is het risico voor de bank mogelijk wat groter, iets dat gecompenseerd wordt via een hogere rentelast.

Eigen geld

Veel banken willen een hypotheek voor een 2e woning alleen afsluiten als je zelf ook geld in wilt leggen. Nu is dat sowieso niet onverstandig; wat je niet leent, hoef je ook niet met rente terug te betalen, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Des te duurder het huis, des te groter de eigen bijdrage moet zijn. Houd ook rekening met hypotheekrenteaftrek: die krijg je niet voor een tweede woning. Al met al zijn de lasten voor zo'n woning dus aanzienlijk hoger dan ze voor je hoofdwoning zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021