Excite

Hypotheek aflossen: doen of niet?

Nederlanders zijn koploper als het gaat om hypotheekschulden; bijna iedereen heeft een hypotheek. Dat kan vreemd lijken voor een spaarzaam volkje als het onze, maar is het juist niet. Sinds de invoering van de hypotheekrenteaftrek is het vaak interessant om een hogere hypotheek af te sluiten en deze de volledige looptijd aan te houden. Toch kan je hypotheek aflossen ook heel verstandig zijn.

Rente betalen en rente ontvangen

Over een hypotheekschuld betaal je rente. Als je bijvoorbeeld 4 procent rente betaalt en je mag 52 procent van de belasting aftrekken, dan betaal je netto eigenlijk maar 1,92 procent rente. Dat betekent dat wanneer je dit doet en je zet je spaargeld op je spaarrekening, je in de meeste gevallen meer geld over houdt. Daarbij wordt echter uitgegaan van een spaarsaldo dat even hoog is als je hypotheeksom. Je betaalt immers rente over het geleende bedrag en je krijgt rente over het gespaarde bedrag. Als je 'maar' 10.000 euro op je bankrekening hebt staan en je hebt een hypotheek van 200.000 euro, dan betaal je dus maandelijks bijna 667 euro aan rente en krijg je – bij 2,5 procent rente – bijna 21 euro rente. Het verschil is duidelijk. Je hypotheek verlagen met 10.000 euro scheelt in dit geval ruim 30 euro per maand. Dat is dus veel aantrekkelijker.

Dan is er nog een belangrijke reden om wel een start te maken met je hypotheek aflossen: financiële onafhankelijkheid. Als je huis van jou is, dan kan geen bank het opeisen. Je houdt maandelijks geld over dat je kunt steken in de verbetering van je huis, je pensioen of iets anders. Heb je wel eens uitgerekend wat je gedurende de hele looptijd betaalt voor een hypotheek? In veel gevallen is dat twee tot drie keer de aankoopsom van het huis.

Verdiep je in je hypotheek

Of je hypotheek aflossen voor jou ook zinvol is, moet je zelf bepalen. Het is bijvoorbeeld wel handig om stil te staan bij het feit dat geld in je huis er niet makkelijk meer uit te halen is. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld weer 10.000 euro extra hypotheek te nemen, omdat je graag op vakantie wilt. Aan de andere kant; als je geen hypotheek meer hebt, dan heb je die 10.000 euro misschien wel zo bij elkaar gespaard.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020