Excite

Hypotheek berekenen voor 2011: belangrijkste punten

Als je je hypotheek wilt berekenen voor 2011, dan kun je hiervoor natuurlijk direct een afspraak maken met een adviseur. Soms is het echter makkelijker om zelf eerst een berekening te maken. Je moet dan wel met een aantal dingen rekening houden.

Nieuwe gedragscode

Het belangrijkste punt rondom je hypotheek berekenen voor 2011 is de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Deze is vanaf 1 augustus 2011 van kracht en is bedoeld om mensen te beschermen tegen een te hoge hypotheek. In de afgelopen jaren hebben veel mensen namelijk hypotheken afgesloten die ze eigenlijk niet konden betalen. Door de crisis zijn die mensen in de problemen gekomen en moesten velen van hen hun huis zelfs gedwongen verkopen. In de nieuwe gedragscode staat onder meer dat de maximale hypotheek bepaald wordt door je (gezamenlijke) vaste inkomen, de hoogte van de hypotheekrente, de marktwaarde van je woning en eventueel consumptief krediet dat je nog hebt lopen. Heb je een lening, ook een doorlopend krediet, dan betekent dat dat je minder geld kunt lenen voor een woning.

Extra voorwaarden

Ook een nieuwe voorwaarde die je mee moet nemen tijdens het hypotheek berekenen voor 2011 is dat de hypotheek maar voor maximaal 50% van de marktwaarde van het huis aflossingsvrij mag zijn. De andere helft moet binnen dertig jaar betaald worden, hetzij via een aflossingssysteem, hetzij via de opbouw van een spaarkapitaal. Koop je geen nieuw huis, maar blijf je in je huidige huis wonen, dan kunnen andere regels gelden. Informeer hiervoor bij je adviseur, dan ben je zeker van de juiste informatie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021