Excite

Hypotheek berekenen: wat kun je lenen?

Wie voor het eerst een huis wil kopen, krijgt met veel verschillende dingen te maken. Als eerste bedenk je natuurlijk waar je wilt wonen, wat voor huis je wilt, of je samen gaat wonen met iemand, of dat je alleen wilt wonen, enzovoorts. Een van de belangrijkste vragen is echter: wat kun je betalen? De meest mensen kunnen zelf geen huis betalen en moeten daar een hypotheek voor afsluiten. Maar hoe moet je zo’n hypotheek berekenen? Hier lees je de ins en outs.

Allereerst zijn er eigenlijk geen garanties te geven voor wat betreft de hypotheek berekenen: uiteindelijk bepaalt de bank natuurlijk wat je aan hypotheek kunt krijgen. Toch zijn er wel een paar vuistregel. Zo is gebruikelijk dat je maximaal 4,5 tot 5 keer je bruto jaarsalaris aan hypotheek kunt krijgen. Dat betekent voor veel mensen dat ze alleen geen huis kunnen kopen, maar dat ze het zowel op hun eigen salaris moeten doen, als op het salaris van hun partner. Op zich is dat natuurlijk geen probleem, zolang je er maar bij stil staat dat dat betekent dat je mogelijk het huis moet verkopen op het moment dat je uit elkaar gaat.

Als je zelf nog eigen geld inbrengt in je nieuwe huis, dan kan de berekening van de hypotheek soms een stuk gunstiger uitvallen. Door jou geld te lenen, neemt de bank een risico. Als jij zelf ook bereid bent om je eigen geld hierin te steken, ziet de bank dat als een teken van vertrouwen en is die vaak geneigd om het hypotheekbedrag wat te verhogen. De ultieme tip als je nét een beetje te weinig hebt om het huis van je dromen te kunnen betalen!

Afbeelding: Flickr account woodleywonderworks

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021