Excite

Hypotheek berekenen: wat kun jij krijgen?

De hypotheekrente is op dit moment erg laag, waardoor het aantrekkelijk is om een hypotheek af te sluiten. Aan de andere kant verandert er ook veel in hypotheekland en wordt het steeds moeilijker om een (hoge) hypotheek af te sluiten. De NHG-grens wordt bijvoorbeeld dit jaar verder verlaagd, evenals de maximale hypotheekrenteaftrek. Kortom, het is tijd voor wat meer informatie over hypotheken en het berekenen van je maximale hypotheek.
    Getty

Hoeveel kun je lenen?

Hoeveel je precies kunt lenen, weet je eigenlijk pas als je naar een geldverstrekker gaat. Die kan aan de hand van je inkomen berekenen hoeveel geld ze aan jou uit willen lenen. Op internet zijn verschillende calculators te vinden om je hypotheek te berekenen, die geven je wel een goede indicatie.

Hoe zit het met de NHG?

Per 1 juli 2015 wordt de NHG-grensverlaagd naar 245.000 euro. Dat betekent dat woningen die meer kosten dan 245.000 niet meer in aanmerking komen voor NHG. Hierdoor is de rente vaak iets hoger, evenals het risico voor de bank, waardoor ze soms iets minder genegen kunnen zijn om de hypotheek af te sluiten.

Let op de hypotheekrenteaftrek

Als je kijkt naar je maandlasten, is het ook verstandig om daar je hypotheekrenteaftrek in mee te nemen. Als je in de hoogste categorie valt, dan verandert daarin wel wat. In 2015 gaat de maximale hypotheekrenteaftrek namelijk naar 51 procent. Daarvoor was het 51,5%, ook al een half procent lager dan de oorspronkelijke 52%.

Tips voor een hogere hypotheek

Er zijn nog een aantal mogelijkheden om een (iets) hogere hypotheek te krijgen. Zo helpthet altijd om eigen geld in te leggen. Dit verkleint het risico van de bank, waardoor ze soms ook bereid zijn iets meer in jouw woning te steken. Daarnaast kun je nog een hogere hypotheek krijgen voor een verbouwing die (bewezen) zorgt voor een hogere waarde van de woning óf voor duurzame verbouwingen.

Profiteer van lage rente

Daarnaast is het, als je nu denkt over het afsluiten van een hypotheek, natuurlijk interessant om te profiteren van de lage rentestand. Zelfs als je de rente iets langer vast zet, is hij nog erg laag. Je kunt jezelf dus voor langere tijd verzekeren van lage maandlasten. Heb je al een hypotheek? Dan kan het omzetten de moeite waard zijn. Informeer hiervoor bij je geldverstrekker.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020