Excite

Maximale hypotheek berekenen: wat kan ik lenen?

Voor huizenjagers is er een vraag die minstens zo belangrijk is als de vraag hoe het huis eruit ziet. Namelijk: hoe kan ik mijn maximale hypotheek berekenen? Wat kan ik lenen? Het berekenen van een hypotheekbedrag is geen natte vinger werk; hier is een formule voor waar de meeste geldverstrekkers zich min of meer aan houden.

Hypotheek berekenen

Wie een voorkeur heeft voor een bepaalde hypotheekverstrekker kan op de website van die hypotheekverstrekker vaak de maximale hypotheek berekenen. Hiervoor heb je een paar dingen nodig: je eigen brutojaarinkomen, eventueel het bruto jaarinkomen van je partner en het bedrag dat je aan eigen geld in je woning wilt steken. Houd dat bedrag op 0 als je eerst wilt kijken wat je op jouw of jullie salaris(sen) kunt lenen.

Voorbeeldberekening hypotheek

Gemiddeld kun je vier tot vijf keer je bruto jaarsalaris lenen als hypotheeksom. Dit is direct wel het maximale bedrag. Stel dat je 40.000 euro per jaar verdient en een hypotheek van ongeveer 180.000 euro kunt krijgen, dan betekent dat dat je een nieuwbouwwoning (vrij op naam) voor dat bedrag kunt kopen. Wil je een bestaande woning kopen, dan moet je rekening houden met extra kosten en zul je een woning van ongeveer 168.000 euro kunnen betalen. Het is verstandig om hier rekening mee te houden in je plannen.

Eigen geld

Als je eigen geld hebt, wordt het verhaal nog iets anders. Banken kunnen soms geneigd zijn je een hogere hypotheek te verstrekken als je laat zien dat je zelf ook wilt investeren in je woning. Je kunt natuurlijk ook zelf bijdragen om de hypotheeklasten te verlagen.

Kies het juiste type

Je maximale hypotheek berekenen is niet het enige dat belangrijk is bij het kiezen van een hypotheek. Ook het type is van belang. Als je na 30 jaar niet met een restschuld wilt blijven zitten, dan kun je het beste kiezen voor een spaarhypotheek, een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek zijn de maandlasten hoger, maar wordt niets afgelost op de hoofdsom.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021