Excite

Zelf je hypotheek maandlast berekenen

Hoewel een aanzienlijk deel van de Nederlanders ze heeft, hangt er toch een bepaalde schimmigheid rond hypotheken. Juist de complexiteit en de vele voorwaarden maakt dat mensen er vaak liever uit de buurt blijven. Zolang de bank 'ja' zegt, is het prima. Toch is het juist slim om je er wat in te verdiepen en ook goed vooraf je hypotheek maandlast te berekenen. Een aantal tips.

Let op je bruto aflossing

Bij een hypotheek maandlast berekenen gaan veel mensen uit van de netto maandlasten. Dat zijn de maandlasten na de tegemoetkoming in hypotheekrente via hypotheekrenteaftrek. Het is echter slim om ook te kijken naar de bruto aflossing. Als je namelijk niet (meer) werkt en veel minder inkomstenbelasting betaalt, gaat je voordeel via de belasting ook omlaag. Het is zaak dat je ook dan nog, zonder serieuze problemen, je je maandlasten kunt betalen. Anders kun je terecht komen in de positie van gedwongen verkoop, iets dat zelden gunstig uitpakt voor de verkoper.

Maak online schattingen

Je kunt je hypotheek maandlast laten berekenen door een adviseur van de bank, maar het is niet gek om zelf ook vast wat schattingen te maken. Via Berekenhet.nl kun je eenvoudig zien wat de bruto en netto maandlasten van een hypotheek worden. Je hebt hier het volgende voor nodig:

  • Leeftijd van jezelf (en eventueel partner)
  • Geslacht van jezelf (en eventueel partner)
  • Bruto jaarinkomen van jezelf (en eventueel partner)
  • Hypotheekbedrag(en)

Als je al die getallen invult en op de knop 'Berekenen' drukt, krijg je in één klap een overzicht van de kosten die je maandelijks moet maken. Deze zijn meestal iets hoger dan daadwerkelijk het geval is, zodat je zeker aan de veilige kant zit met je schatting.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021