Excite

Wat betekenen de nieuwe hypotheek regels voor jou?

In Nederland zijn de huizenprijzen in de afgelopen jaren hard gestegen. Maar dat is niet het enige: ook hypotheeksommen hebben schrikbarende vormen aangenomen. Waar de officiële regel is dat een hypotheek maximaal de hoogte mag hebben van vier tot vijf keer het bruto jaarsalaris, zijn hypotheken die acht of negen keer die som vormen geen uitzondering meer. Met verschrikkelijke gevolgen: het aantal gedwongen verkopen is nooit eerder zo hoog geweest. De overheid probeert met nieuwe hypotheek regels verbetering te brengen. Maar wat betekent dat voor jou?

Als nieuwe koper

Ben je een nieuwe koper, dan hebben de hypotheek regels best grote gevolgen voor je: je kunt niet meer onbeperkt lenen en mag ook niet zomaar meer een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Je mag hooguit de helft van je hypotheek aflossingsvrij hebben. In de praktijk betekent dit dat je hogere maandlasten hebt. Aan de andere kant begin je dus wel direct met aflossen. Koopsubsidie en startersleningen zijn inmiddels stopgezet; je moet het dus echt hebben van je salaris. Wel is de NHG-grens verhoogd tot 350.000 euro. Dit blijft nog zo tot tenminste januari 2012. De overdrachtsbelasting is tot 2 procent gedaald, iets dat je op de aankoop van een huis duizenden euro's kan schelen. Tot slot mag je niet meer lenen dan 104% van de marktwaarde van je woning. Onbeperkt bijlenen voor een verbouwing is dus niet meer aan de orde.

Voor bestaande huizenbezitters

Wie al een huis heeft, ontspringt de dans een beetje; de regels die nu gelden, waren toen niet van toepassing en overeenkomsten kunnen niet zomaar gewijzigd worden. Wel zullen zij het merken in de verkoop van hun huis; als het moeilijker wordt om te kopen, wordt het ook moeilijker om te verkopen. De kans dat deze maatregelen uiteindelijk de huizenprijzen omlaag drukken, is daarmee levensgroot geworden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021