Excite

Wat je moet weten over hypotheekaftrek

In Nederland is de hypotheekaftrek zo ingeburgerd, dat bijna iedereen er gebruik van maakt. Maar lang niet iedereen weet hoe het nu precies zit. Dat kan best wat stress opleveren, zeker nu er sprake is van het afschaffen van deze aftrek. Hoe groot is die kans en in hoeverre zal dat jou gaan raken?

Wat is hypotheekaftrek?

De hypotheekaftrek werd in 1893 in Nederland ingevoerd. In hetzelfde jaar werd inkomstenbelasting ingevoerd. Die belasting werd niet alleen geheven over daadwerkelijke inkomsten, maar ook over fictieve inkomsten. Daar valt een eigen huis onder. Als je namelijk een huis hebt, kun je dat verhuren en geld verdienen. Omdat je echter wel een hypotheek af moet sluiten vóór je een huis kunt kopen en dus geld kunt verdienen, werd besloten dat je de rente die je op zo’n hypotheek betaalt, af mag trekken van de inkomstenbelasting. De te meer je verdient – en des te meer belasting je betaalt – des te meer voordeel je van deze hypotheekaftrek (of: hypotheekrenteaftrek) hebt.

Wat doet de hypotheekaftrek voor je?

Het systeem was eerst bedoeld om mensen te helpen een eigen woning te kunnen kopen, maar tegenwoordig wordt het vaker ingezet om een zo groot of luxe mogelijke woning aan te schaffen. Logisch, want als je lagere nettolasten hebt, kun je je dus in feite meer veroorloven. Het is echter wel belangrijk om in de gaten te houden dat de aftrek gerelateerd is aan de inkomstenbelasting die je betaalt. Als je je baan kwijtraakt en niets meer betaalt, vervalt ook je aftrek. Het blijft dus alsnog belangrijk om erop te letten dat je je hypotheeklasten ook zonder de aftrek kunt betalen.

Denk in bruto in plaats van netto

Tegenwoordig is er steeds vaker sprake van het afschaffen van de hypotheekaftrek. De kostenpost is steeds minder goed houdbaar. Daarom is het slim om meer in bruto te denken, dan in netto. Kijk eens of je je hypotheeklasten in bruto vorm kunt dragen en zet het verschil tussen bruto en netto op een aparte spaarrekening. Lukt dit niet? Dan is een deel van je hypotheek aflossen misschien een mogelijkheid.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020