Excite

De hypotheekrente verwachting voor 2012

Bijna elke huizenbezitter is er wel mee bezig: de hypotheekrente verwachting voor 2012. Welke impact gaan de verkiezingen hebben? Wat kunnen we verwachten? Is dit een goed moment om af te lossen of een nieuwe hypotheek af te sluiten? Volgens experts gaat de rente naar beneden. De Euribor-tarieven dalen immers ook steeds.

Prognose rente

De hypotheekrente verwachting is gekoppeld aan de stand van de Euribor-tarieven. Dat is de rente die op de geldmarkt berekend wordt. Des te lager die rente is, des te lager de hypotheekrente over het algemeen is. En de Euribor-rente gaat hard naar beneden. In 2008 bereikte deze rente nog een recordhoogte van 5 procent, maar inmiddels staat hij al enige tijd om en nabij de 2 procent. Voor de langlopende rente staat hij altijd wat hoger dan voor de kortlopende rente. Dat komt doordat je met een langlopende rente meer zekerheid hebt over bijvoorbeeld je maandlasten. En of je het nu leuk vindt of niet; daar moet je voor betalen.

Niet verplicht

Hoewel theoretisch gezien de hypotheekrente flink omlaag kan, wil dat niet automatisch zeggen dat dat gebeurt. Ook de markt heeft invloed. Als banken hun geld ook nog tegen hogere tarieven uit kunnen lenen, zullen ze niet voor een lager tarief kiezen. Natuurlijk is dit wel een goed moment om te onderhandelen en te vergelijken; er zijn natuurlijk veel aanbieders die graag klanten binnenhalen en met een lage Euribor-rente, is het voor hen makkelijker om een aantrekkelijk tarief te bieden. Maak daar gebruik van als je merkt dat je eigen aanbieder niet meewerkt.

Aflossen?

De hypotheekrente verwachting ziet er voor dit jaar nog goed uit. Ook volgend jaar is de kans op dalende tarieven vrij hoog. Toch kan het aantrekkelijk zijn om af te lossen; mochten de tarieven toch omhoog gaan, dan merk je daar maar beperkt iets van. Gaan de tarieven verder omlaag, dan houd je maandelijks veel geld over.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021