Excite

De voors en tegens van hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek ligt onder vuur. Dat is geen nieuws; er gaan al jaren stemmen op om deze aftrek te laten vervallen. Het kost de overheid immers handen vol geld. Aan de andere kant is de hypotheekrenteaftrek zo'n tegemoetkoming, dat in één keer afschaffen ontzettend veel Nederlanders in acute problemen zou brengen.

Hypotheekrenteaftrek is nodig

De hypotheekrenteaftrek werd ruim 100 jaar geleden voor het eerst ingevoerd, tegelijk met de wet Vermogensbelasting. Volgens deze wet was een huis een bron van inkomsten. Daar moest belasting over betaald worden. Wel mochten de kosten die betaald werden om deze bron van inkomsten te hebben, afgetrokken worden. In de praktijk betreft dat de hypotheekrente. De aftrek is afhankelijk van wat je aan belasting moet betalen. Als je in de categorie van 42 procent zit, mag je ook 42 procent van de te betalen hypotheekrente aftrekken. Voor de woningmarkt was de invoering positief: mensen konden sneller een huis betalen en er was ook meer ruimte voor doorstroming. Eenvoudig te verklaren, want bij aankoop van een huis van 250.000 euro levert de hypotheekrenteaftrek maandelijks een besparing van zo'n 450 euro op.

Nadelen

Natuurlijk heeft de hypotheekrenteaftrek ook nadelen. Zo kost het de overheid geld en wordt het als niet eerlijk gezien tegenover huurders. Ook is de stimulans van de woningmarkt in de afgelopen decennia wat ver doorgevoerd; steeds meer mensen hebben een huis gekocht voor een hoger bedrag dan ze eigenlijk hadden kunnen betalen. Zonder hypotheekrenteaftrek kunnen zij hun maandelijkse termijnen niet meer betalen en kan het gebeuren dat zij hun huis gedwongen moeten verkopen.

Nieuwe bezuinigingsmaatregelen

Hoewel het jarenlang een heilig huisje is geweest, heeft de overheid nu toch besloten paal en perk te stellen aan de hypotheekrenteaftrek. Zo worden de eisen voor het gebruik aangescherpt en heb je geen recht meer op aftrek als je niet de volledige leensom binnen 30 jaar aflost óf een aflossingsvrije hypotheek hebt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021