Excite

Overstappen op IBAN

Wie geld overmaakt naar het buitenland of ontvangt uit het buitenland, heeft hiervoor een IBAN nummer nodig. Dat is je bankrekeningnummer, maar dan langer. In de komende jaren is het echter de bedoeling dat iedereen over gaat op het IBAN nummer. Dat zal dan ook gebruikt worden voor binnenlandse betalingen.

Wat verandert er?

Om na 1 februari 2014 volledig over te kunnen stappen op IBAN, gaan de komende tijd steeds meer bedrijven over op het gebruik van dit nummer. Ook bankformulieren veranderen; er komt op acceptgiro's ruimte voor het IBAN nummer en bedrijven zullen hun briefpapier aanpassen. Ook zelf kun je vast een begin maken, bijvoorbeeld door je adresboek bij internetbankieren aan te passen. Dit hoef je overigens niet per se te doen; de bank kan dit ook voor je doen. Je eigen IBAN nummer kun je vinden via je rekeninginformatie bij internetbankieren. Ook zijn er online verschillende calculators beschikbaar waarmee je kunt berekenen wat jouw IBAN nummer - of dat van een ander - is. Het is niet nodig om je rekeningnummer over te zetten; de omschakeling naar IBAN gaat vanzelf.

Waarom IBAN?

De overschakeling naar IBAN heeft alles te maken met Europa. Men wil graag naar één betaalmarkt toe en daar hoort ook één vorm aan rekeningnummers bij. En daar blijft het niet bij: ook gaan banken nieuwe passen verstrekken. Vanaf zomer 2012 worden de eerste nieuwe passen met IBAN nummer uitgegeven. Na verloop van tijd zullen alle passen vervangen worden. Het gebruik van internetbankieren verandert niet, behalve dan dat je straks langere rekeningnummers in moet voeren.

1 februari 2014

Wettelijk is vastgelegd dat alle 32 landen binnen SEPA, de Single Euro Payments Area, over moeten stappen op IBAN en dat dat uiterlijk 1 februari 2014 geregeld moet zijn. Dan moeten dus ook alle betaalsystemen zijn aangepast op de nieuwe passen en moeten bedrijven hun briefpapier, administratie, systemen en software aangepast hebben.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020